Foto: Privatfoto

Det tragiske kirkeskyderi i Charleston, South Carolina, hvor ni sorte mennesker torsdag blev skudt og dræbt af den 21-årige Dylann Roof, har fået en hidsig debat til at blusse op blandt politikere, aktivister og borgere.

Denne gang er det ikke den liberale våbenlov, der har fået debattørerne til tasterne, det er derimod et omstridt flag, der fortsat vajer foran en lang række offentlige bygninger og institutioner i de amerikanske sydstater.

Konføderationsflaget bliver det kaldt og er også kendt som »sydstatsflaget«.

Særligt under årene med raceadskillelse brugte fortalerne for netop det flaget til at demonstrere deres holdning, og derfor forbinder en lang række sorte amerikanere fortsat flaget med det had og den racisme, der fyldte i landet i 50erne og 60erne.

LÆS OGSÅ

Den republikanske præsidentkandidat, Jeb Bush, skrev lørdag på Twitter, at han er af den overbevisning, at flaget hører til på et museum.

»Min position i forhold til, hvordan vi skal håndtere konføderationsflaget, er meget klar. I Florida fjernede vi flaget fra de offentlige bygninger og udstillede dem på et museum, hvor de hører til,« skriver Jeb Bush.

Han fastslår samtidig, at der i øjeblikket er behov for at mindes de dræbte ved angrebet, hvorefter man bør genoptage diskussionen.

Når diskussionen kædes sammen med den aktuelle tragedie, skyldes det, at den 21-årige drabsmand Dylann Roff havde flaget som klistermærke på sin bil og sit tøj.

En anden fremtrædende republikaner, Mitt Romney, deler også den opfattelse. Han går dog skridtet videre og opfordrer myndighederne i South Carolina til at tage flaget ned øjeblikkeligt for at ære de ni dræbte.

»For mange er det et symbol på racehadet. Fjern det nu for at ære ofrene i Charleston,« skriver han på Twitter.

Og for at blive i Twitter-universet, så er det også der, at præsident Barack Obama har givet udtryk for sit syn på flaget.

»God idé, Mitt,« skrev han fra sit Twitter-profil med henvisning til Mitt Romneys forslag.

Søndag afholder den berørte kirke i Charleston for første gang gudstjeneste efter angrebet torsdag.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.