Et Boeing 737-900ER fra Batik Air kørte af landingsbanen ved Adi Sucipto-lufthavnen i den indonesiske by Yogyakarta den 6. november 2015. Netop Batik Air er et af de flyselskaber, der scorer bundkarakter i sikkerhed. Ingen kom dog til skade i ulykken her.
Et Boeing 737-900ER fra Batik Air kørte af landingsbanen ved Adi Sucipto-lufthavnen i den indonesiske by Yogyakarta den 6. november 2015. Netop Batik Air er et af de flyselskaber, der scorer bundkarakter i sikkerhed. Ingen kom dog til skade i ulykken her. Foto: ANTARA FOTO

Det er ved at være tid til at bestille vinterferien, som for mange går til varmere himmelstrøg i Asien. Men pas på hvilke luftfartsselskaber, du sætter din lid til på drømmeferien.

AirlineRatings.com har netop offentliggjort sin årlige liste over verdens farligste luftfartsselskaber, som er baseret på data fra kontrolbesøg fra luftfartens styrende organer, offentlig kontrol og antallet af dødsfald i luften eller ulykker for hvert enkelt luftfartsselskab. Der er også taget hensyn til selskabernes ulykkeshistorik og antallet af hændelser. Kun de store, internationale luftfartsselskaber er med på listen.

Det skriver The Independent.

RUSSIA EGYPT PLANE CRASH

Kylie_Campbell

Alle 407 luftfartsselskaber har fået en bedømmelse fra 0 til 7 stjerner, hvor 148 af dem scorer topkarakter - herunder australske Qantas, som topper listen, og SAS. Men 50 luftfartsselskaber får tre stjerner eller færre og 10 har så dårlig sikkerhed, at de kun får én eller slet ingen stjerner af AirlineRatings.com. Gys!

Og de 10 selskaber stammer alle fra Surinam, Nepal eller den blandt danskere ganske populære turistdestination Indonesien.

Her er de luftfartsselskaber, du bør holde dig langt fra:

1) Batik Air

2) Bluewing Airlines

3) Citilink

4) Kal-Star Aviation

5) Lion Air

6) Sriwijaya Air

7) TransNusa

8) Trigana Air Service

9) Wings Air

10) Xpress Air

Og hvad så med Ryanair, som både har fået kunderne og fagforeningerne op i det røde felt i løbet af 2015? Jo, discountselskabet som nægtede at underskrive en dansk overenskomst scorer trods alt pæne fem stjerner, hvad sikkerhed angår.

Læs også: Piloter fyret: Lod stripper lette og lande passagerfly

Mord i luften

Listen for 2016 kommer ovenpå et hårdt år for lufttrafikken. Flere tragiske ulykker med hundredvis af ofre har fået mange til at sætte spørgsmålstegn ved sikkerheden i 10.000 meters højde og piloternes mentale tilstand.

Sikkerhedsfirmaet To70 har netop offentliggjort, at 'ulovlige handlinger' - eller med andre ord: mord - var den største dræber i luften sidste år - præcis som i 2014. Under den kategori hører blandt andet Malaysian Airlines-flyet MH370, som forsvandt sportløst på vejen fra Kuala Lumpur i Malaysia til Beijing i Kina og det uhyggelige flystyrt i marts, hvor andenpiloten Andreas Lubitz bevidst lod Germanwings-flyet A320-211 styrte i Alperne og alle 150 ombord omkom.

Læs også: Tragedie: Erfaren pilot og far til to blev låst ude af cockpittet

Germanwings har dog beholdt sine syv stjerner hos AirlineRating.com, fordi ulykken skyldtes pilotens selvmord.

Iraqi Airways blev i sidste måned nægtet at flyve i europæisk luftrum på grund af problemer med sikkerheden, og Thailands flyindustri er under nøje overvågning - herunder Thai Airways. Også de - og andre flyselskaber som slækker på passagerernes sikkerhed - risikerer at blive bandlyst fra at flyve over Europa.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.