Det ufattelige drama på Utøya viste ukendte sider hos mange.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Midt i sorgen og fortvivlelsen over højreekstremisten Anders Breiviks terrorangreb i Norge glimter spredte beretninger om heltegerninger midt i den ufattelige tragedie. Især fra og omkring øen Utøya, hvor ca. 600 unge fra ungdomsorganisationen fra det norske Arbeiderparti troede, at de skulle nyde hinandens selskab i et fredeligt sommerparadis.

I stedet kom nogle af dem til uden varsel at stå i en livsfarlig situation, hvor de instinktivt valgte at forsøge at beskytte og redde andre – også selv om det kostede dem selv livet. I andre tilfælde blev heltegerningerne udført af tilfældige mennesker i nærheden af øen, som pludselig forstod situationens alvor og valgte at handle for at redde medmennesker i nød. 

Marcel Gleffe:

Foto: EPA
Vis mere

En tysk campingturist med militær baggrund blev midt i sin ferie nær Utøya en af heltene, fordi han ved sin handlekraft fik sejlet godt en snes unge i sikkerhed fra grusomhederne. Marcel Gleffe sad med sin familie ved bordet i campingvognen, hvor de over kaffen snakkede om terrorbomben i Oslo. Pludselig hørte de skud fra Utøya, og med sin militære fortid kunne han på et tidspunkt høre, at der var tale om en salve fra et automatvåben. Den tyske turist tog en kikkert og så to unge personer svømme væk fra øen. Han hørte flere skudsalver og besluttede så resolut at tage en lille båd og sejle derud, hvor noget tydeligvis var helt galt. Til norske Dagbladet har han fortalt, at de skrækslagne unge i vandet råbte til ham: ’Er du politi, er du politi?’. Han kastede redningsveste ud til dem, inden han sejlede videre ind mod øen. Marcel Gleffe endte med at tage fire-fem ture mellem fastlandet og øen, inden politiet bad ham stoppe. Han anslår, at han fik 20 til 30 unge mennesker med sig.

Torill Hansen

Fik som campingturist pludselig afbrudt sommer¬idyllen på pladsen i Utvika nær Utøya. Hun kastede sig i sin båd for at hjælpe, da de unge i panik flygtede fra den skydende terrorist. Allerede da hun nåede ned til båden og lagde fra land, kunne hun mærke en ildevarslende lugt af krudt i luften. - Jeg har været ude i båd og hentet personer op af vandet. Jeg har stadig hjertebanken efter at have set alle de døde, som lå på kajen, fortalte hun efterfølgende til den norske radio. Mens hun sejlede på søen, måtte hun træffe nogle af sit livs sværeste valg: - På den første tur tog jeg omkring ti personer med. Jeg kunne ikke have flere med i båden – det var næsten så den kæntrede. At skulle bestemme, hvem jeg skulle tage med, var forfærdeligt.

Kjersti Buer Dolve:

Opholdt sig nær Utøya, da hun har sommerhus i området. Da det stod klart for den midaldrende kvinde og hendes mand, hvilket blodbad der var i gang på Utøya, roede de resolut ud på fjorden i en båd for at redde nogle af de nødstedte unge, der i panik var begyndt at svømme væk fra rædslerne på øen. - Nogle af de svømmende sagde, at de godt selv kunne klare sig i land, mens nogle piger inderligt bad om at blive samlet op fra vandet.

Trond Berntsen:

Foto: EPA/Privatfoto
Vis mere

Den 51-årige politimand havde i flere år om sommeren fungeret som vagtmand på Utøya. Han blev skudt som en af de første, da han i civil på kajen tog imod Anders Breivik, da gerningsmanden ankom i falsk politiuniform. I sidste øjeblik lykkedes det Trond at redde sin 10-årige søns liv ved at puffe ham væk, inden han selv blev skudt. Trond Berntsen var stedbror til den norske kronprinsesse Mette-Marit, hvis mor var gift med Tronds nu afdøde far.

Jørn Øverby:

Som lokal helt besluttede han også at sætte fuld fart på sin motorbåd for at hjælpe skrækslagne unge væk fra massakren på Utøya. Sammenlagt tyve unge nåede han at hive om bord i sin båd, inden han vendte om og sejlede tilbage til fastlandet. - Jeg havde måske plads til to eller tre mere, men i sekundet måtte jeg træffe et valg, for hvis jeg selv blev skudt, kunne jeg jo slet ikke redde nogen, har Jørn Øverby forklaret. Han registrerede, at højreterroristen Anders Breivik fra øen også rettede sit gevær mod ham i båden. Og han husker tydeligt det forfærdelige syn, der mødte ham, da han nåede Utøya – 35 minutter inden politiet ankom: - Der lå lig i vandet og på klipperne. Jeg talte omkring 25-30 døde alene på strandene, har den norske helt forklaret.

Hanne Balch Fjalestad:

Foto: Privatfoto
Vis mere

Den 43-årige danske ildsjæl fra Herning havde meldt sig som samarit på den årlige sommerlejr på Utøya for unge norske socialdemokrater. Da Anders Breivik indledte sin massakre og begyndte at skyde mod de forsvarsløse ø-gæster, ofrede Hanne sig i forsøget på at redde de unge. De unge på øen, der slap med livet i behold, har fortalt, hvordan Hanne samlede dem bag sig og derefter så døden i øjnene ved at gå direkte mod gerningsmanden for at beskytte dem. Det kostede hende livet. Hendes datter Anna, som var med på øen, overlevede massakren. Den 43-årige kvinde fra Herning efterlader sig tre sønner og en datter, der alle er vokset op i Norge.