Der har været intens debat om, hvorvidt teenageres dampende brug af e-cigaretter får de unge til at ryge almindelige cigaretter.

Nu har en rapport fra National Academies of Sciences, Engineering and Medicine i USA et svar, skriver New York Times.

Rapporten, der er den mest omfattende til dato i forhold til at undersøge effekten af e-cigaretter, er baseret på en gennemgang af over 800 studier om e-cigaretter, og konklusionen er tvetydig. For mens det slås fast, at e-smøger er bedre for rygere at dampe på i stedet for at pulse løs på almindelige smøger, så har e-cigaretterne også en bagside.

For ifølge panelet, der har været nedsat til at gennemgå de mange studier på området, så kan e-cigaretterne friste unge til prøve almindelige cigaretter.

‘Der er væsentlige beviser for, at brug af e-cigaretter blandt unge og unge voksne øger deres risiko for at ryge konventionelle cigaretter på et tidspunkt i livet,’ står der i rapporten.

På den positive side slås det fast, at de sandsynligvis er langt mindre skadelige end konventionelle cigaretter.

'De indeholder et færre antal og lavere niveauer af giftige stoffer end konventionelle cigaretter, og ved hjælp af e-cigaretter kan voksne, der ryger konventionelle cigaretter, holde op med at ryge.'

Men de langsigtede helbredseffekter står endnu ikke klart.

»E-cigaretter kan ikke blot kategoriseres som enten gavnlige eller skadelige«, lyder den kortfattede konklusion fra hovedforfatter på rapporten, David Eaton, fra University of Washington.