"Fjordman" frygter at havne i rollen som syndebuk for massakren og går nu under jorden.

Identiteten på den anonyme norske blogger Fjordman bliver fredag afsløret i den norske avis VG, der bringer både navn og billede af manden, som Anders Behring Breivik betragter som et forbillede og nævner adskillige i sit 1500-sider lange manifest.

Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Fem dage efter Breiviks terrorangreb . Bloggeren anses for at være en af den internationale anti-jihadisms førende ideologer. Hans samlede værker The Fjordman Files har kultstatus i bevægelsen.

LÆS OGSÅ:

TRAGEDIENS OFRE: Se billederne af de dræbte i Oslo og på Utøya

SE BILLEDERNE: Her er Breiviks nye hjem

- Terrorangrebet i Oslo og på Utøya er det værste, jeg har set i mit land, så længe jeg har levet, lød det fra ham i en presseudtalelse underskrevet "Fjordman".

Fredag vil hele Norge kende manden bag pseudonymet af udseende og navn. Han har efter samråd med sin advokat besluttet sig for at stå frem.

Bag navnet 'Fjordman' gemmer sig den 36-årige Peder Jensen fra Ålesund, som bor og arbejder ved et dagscenter i Oslo, ifølge VG. I avisen opfordrer han indtrængende medierne til ikke at kontakte hans familie eller naboer.

SE BILLEDERNE: Sandheden om Breiviks medaljer

- Jeg har varslet min familie om sagen, og vil nu gå under jorden på ubestemt tid af hensyn til min egen sikkerhed, og vil ikke opholde mig i min lejlighed, siger han i avisen.

Hans familie har ikke kendt til hans rolle som højreradikal blogger, hvor han blandt andet har opfordret til at tage alle midler i brug for at stoppe den muslimske indvandring til Norge.

- Det bliver et chok for dem, og det beklager jeg, siger den veluddannede mand til VG, ifølge NTB.

LÆS FJORDMANS BLOG HER

Han har en mastergrad i kultur og teknologi fra Universitet i Oslo og har desuden studeret arabisk ved Universitet i Bergen og ved American University i Kairo.

- Jeg føler, at folk har behov for at udpege en syndebuk. Nu, da Breivik er bag lås og slå, kan jeg nemt blive syndebukken, fordi jeg er den eneste nordman Breivik citerer. Jeg bliver et hadeobjekt, siger han til VG.

Han vil også indstille sine skriverier for en stund.

- Måske vil jeg blogge igen, men ikke i de nærmeste tid og ikke som "Fjordman", siger han.

LÆS HELE INTERVIEWET PÅ VG.NO HER

/ritzau/