Mens stormen Isaac nærmer sig den amerikanske kyst, kan du her danne sig et overblik over de mest ødelæggende orkaner i amerikansk historie.

USA: Præsident Barack Obama har advaret amerikanerne mod at tage for let på stormen Isaac, der hastigt nærmer sig det amerikanske fastland.

Isaac har allerede hærget i det caribiske øhav og har altså nu sat kursen mod USA, hvor den ventes at ramme New Orleans engang over middag onsdag dansk tid. Og amerikanerne kender alt til de potentielle skader, som en storm eller orkan kan forårsage. Senest tog orkanen Katrina mindst 1.800 liv, da den i 2005 raserede delstaterne Alabama, Louisiana og Mississippi. Samme områder som Isaac nu bevæger sig imod.

Berlingske Research har lavet en historisk gennemgang af de værste orkaner i USAs historie. Alle dødstal er estimerede. Oversigten kan læses her:

Orkanen i Galveston, Texas, i 1900.

Omkomne: 8.000.

Denne navnløse orkan forårsagede det største orkanrelaterede tab af menneskeliv i USAs historie. Den blev først sporet over Cuba og identificeret som en tropisk storm 3. september, men ramte Galveston som en kategori fire-orkan fem dage senere. Byen med en dengang beskeden befolkning på under 40.000 mennesker blev ramt af 4,5 meter høje bølger, og mere end hver femte indbygger måtte lade livet.

Okeechobee-orkanen, Florida, i 1928.

Omkomne: 3.000.

Målt på kilometer i timen er dette den fjerdekraftigste orkan, som USA nogensinde har oplevet. Den raserede over søen Okeechobee, som flød over og oversvømmede de omkringliggende byer med tre meter høje bølger. Florida var hårdest ramt, men i Puerto Rico nåede dødstallet op over 300, mens Bahamas slap med 18 omkomne.

Orkanen Katrina; Alabama, Louisiana og Mississippi, i 2005.

Omkomne: 1.800.

Katrina ramte de tre stater 29. og 30. august med et brag og skabte vidtrækkende oversvømmelser. Udover de mange omkomne blev der også ødelagt enorme mængder bebyggelse. Skaderne estimeres til at være løbet op i næsten 200 milliarder dollar.

Atlantic-Gulf-orkanen, Florida og Texas, i 1919.

Omkomne: 287+500.

Florida Keys var første offer for orkanen, som på dette tidspunkt var en kategori fire. Senere fik Texas også kærligheden at føle, men her var stormen dog aftaget til kategori tre. Omkomne på fastlandet blev opgjort til 287, men yderligere 500 menneskeliv menes at være tabt til søs, da stormen sænkede 10 skibe på sin vej.

The Long Island Express, New York, i 1938.

Omkomne: 600.

Man havde opdaget orkanen så tidligt som 13. september, hvor den befandt sig ude over Atlanten. Men den tog et uventet sving nordpå og tromlede over Long Island i delstaten New York 20. september. Orkanens uventede bane medførte, at indbyggerne næsten ingen varsel fik, og hundredvis af mennesker omkom derfor i de næsten fire meter høje stormbølger i løbet af blot et par dage.

Labor Day-orkanen, Florida, i 1935.

Omkomne: 408.

2. september blev Florida Keys invaderet af den kraftigste storm i USAs historie, som raserede staten fuldstændig. Vindstyrken nåede op på 250 kilometer i timen og var så ekstrem, at et tog med krigsveteraner blev flået af skinnerne og væltet omkuld. Det var også her, de fleste af de over 400 omkomne var at finde.

Orkanen Audrey, Texas og Louisiana, i 1957.

Omkomne: 390.

Audrey ramte de to sydstater 26. juni, og kategori fire-orkanen nåede hele 50 kilometer ind i landet, før den aftog i kraft. De lavtliggende områder i Louisiana blev, som tilfældet senere var med Katrina, særligt hårdt ramt, og mange af de 390 omkomne befandt sig her.

Great Miami-orkanen, Florida, i 1926.

Omkomne: 373

Miami havde stort set intet varsel fået, før orkanen gjorde sit indtog, og byen Moore Haven blev komplet oversvømmet. Røde Kors redegjorde for 373 omkomne, men man regner med, at tallet kan være meget højere. Dette skyldes, at mange indbyggere var nylige tilflyttere og at der ikke var nogen, som kunne melde dem savnede.

Grand Isle-orkanen, Louisiana, i 1909.

Omkomne: 350.

Denne kategori fire-orkan slog til mellem Baton Rouge og New Orleans 20. september. Her måtte 350 lade livet.

Unavngiven storm, Louisiana, i 1915.

Omkomne: 275.

Det var hverken første eller sidste gang, at blues-byen New Orleans fik tørt på af Moder Jord, da en endnu unavngiven storm strøg over søen Pontchar og fik den til at gå over sine bredder. Det medførte hundredvis af tabte liv i, hvad der skulle vise sig at have en uhyggelig lighed med det, som Katrina præsterede 90 år efter.