Den tidligere kriminalkommissær i Rejseholdet finder de nye teorier om et mord på Natascha Kampusch’ bortfører for usædvanlige, hvis de er sande.

I otte år sad Natascha Kampusch indespærret hos Wolfgang Priklopil, efter hun blev bortført i hans hvide varevogn de 2. marts 1998.

Der er nu gået 10 år siden Kampusch undslap sin bortfører, som samme dag blev fundet død på togskinnerne i den østrigske hovedstad, Wien. Her havde han lagt sig for at begå selvmord, og et tog kørte ham senere hen over.

Artiklen fortæstter under billedet.

Foto: DIETER NAGL
Vis mere

Det er i hvert fald teorien. 10 år efter sagens afslutning, er den blevet åbnet igen, da statsadvokaten i Wien har for mange ubesvarede spørgsmål i forbindelse med Priklopils død.

Spørgsmålene går på, om han i virkeligheden er blevet dræbt og lagt på skinnerne, hvor han blev kørt over seks timer efter Kampusch slap fri.

Ifølge det østriske medie oe24.at, er lokoføreren ikke blevet afhørt efter at have påkørt Priklopil på skinnerne. Desuden skulle bortførerens lig ikke være blevet undersøgt for at indeholde spor af medicin. I begge tilfælde er det undersøgende elementer, der kan hjælpe til at be- eller afkræfte, hvorvidt der er tale om mord eller selvmord.

Ifølge den tidligere kriminalkommissær ved Rejseholdet, Kurt Kragh, virker det meget besynderligt, hvis der hverken er blevet foretaget en histologisk undersøgelse (blodprøver, tests med mere, red) af liget eller en afhøring af lokoføreren.

»Man må gå ud fra, at obduktionen er udført efter internationale standarder, og at hver eneste skade på liget er blevet beskrevet. Det burde også være rutine, at man tager blodprøver og udtager vævsprøver af de indre organer for at kunne lave histologiske undersøgelser for alkohol, medicin eller eventuelle giftstoffer – også selvom der er tale om selvmord,« siger Kurt Kragh, der også pointerer rutinen i at afhøre lokoføreren.

”Det er det første, man ville gøre. Det er meget tvivlsomt, at han ikke skulle være blevet afhørt på et eller andet tidspunkt. Jeg kan slet ikke forestille mig, at de to ting ikke skulle være sket,” siger han til BT.

Ifølge den tidligere kriminalkommissær er det kritisk, hvis en sag ikke bliver fuldt oplyst.

»I alle sager, hvor man ikke når frem til plausible forklaringer på, hvorfor det er sket, bør man forsøge at komme helt ind under huden på gerningsmanden ved minutiøst at kortlægge og belyse hans fortid, for at finde frem til de underliggende motiver. Hvis ikke, det bliver gjort, giver det grobund for alverdens konspirationsteorier,« siger Kurt Kragh til BT.

Artiklen fortsætter under billedet.

Personligt køber den tidligere kriminalkommissær ikke de nye teorier. Der er meget der tyder på, at arbejdet er blevet gjort ordentligt, mener han.

»Et udenlandsk eksperthold nåede i 2013 frem til, at han havde begået selvmord. Det betyder en del i min vurdering. Jeg synes, at gerningsmandens selvmord er en sandsynlig følge af, at Natasha er sluppet fri. Han ved, at han vil blive anholdt, og kan ikke overskue følgerne,« siger Kurt Kragh.