En øresønderrivende larm ødelægger den ro, der normalt råder ved Nembe i Nigerias Delta. Den kommer fra en blanding af vand, gas og olie, der strømmer ud fra et ødelagt brøndhoved.

Klumper af gulbrun olie flyder ned ad strømmen, på trods af de gule bomme på vandet, som forsøger at stoppe det.

Ejeren af Santa Barbara-brøndhovedet, Aiteo Eastern E&P, olieministeren og Nigerias præsident har lovet, at de arbejdere, som for nylig er blevet ansat, vil sørge for at stoppe oliespildet. Men det fortsætter nu på tredje uge.

Det delta, der engang var berømt for at være rigt på fisk, er nu et af de mest forurenede steder på jordens overflade. Det skriver Reuters.

Specialister deltager i 'oprydningen' efter oliespildet ved Santa Barbara i Nigerias delta. Bemærk de gule flydespærringer, der skal holde på forureningen.
Specialister deltager i 'oprydningen' efter oliespildet ved Santa Barbara i Nigerias delta. Bemærk de gule flydespærringer, der skal holde på forureningen. Foto: TEMILADE ADELAJA
Vis mere

»Aiteo er ansvarlig for brøndhovedet. De har ikke taget kontrol over det, og de kan ikke stoppe det,« siger Kelcy Agbenido. Han er ungdomsleder for fællesskabet i Nembe-Bassambiri.

»Folk i området lider. De kan intet gøre.«

Efter næsten 70 års olie- og gasudvinding er deltaets miljø blevet næsten helt ødelagt. Og dets landbrug- og fiskerifokuserede økonomi lagt i ruiner. Det har drevet mange unge mennesker til at stå til søs og blive pirater, at raffinere olie ulovligt, eller til at blive militante.

Royal Dutch Shell, et af de helt store firmaer, siger, at de fleste olieforureninger simpelthen stammer fra tyveri eller sabotage.

Manden kigger ud over olieforureningen.
Manden kigger ud over olieforureningen. Foto: TEMILADE ADELAJA
Vis mere

De sagde tidligere på året, at de vil sælge alt deres udstyr på landjorden. Aiteo købte Santa Barbara-brønden fra netop Shell i 2015.

Nogle miljøforkæmpere håber på, at lokale firmaer vil være mere påpasselige med at forhindre oliespild.

Med det er ikke til megen trøst for Benson Daniel, fra Sandsand Fishing Settlement. »Vi kan ikke engang stege fiskene i vores hus, for vi er bange for at starte en ildebrand,« siger han, mens luften stinker af gas.

Nigerias miljøminister, Sharon Ikeazor, fortalte tidligere på ugen, at regeringen overvejer skrappere straffe til firmaer, der er involveret i oliespild.

Medlemmer af byrådet i Nembe Bayelsa, Nigeria, sejler i kano forbi olieforureningen i Santa Barbara.
Medlemmer af byrådet i Nembe Bayelsa, Nigeria, sejler i kano forbi olieforureningen i Santa Barbara. Foto: TEMILADE ADELAJA
Vis mere

For dem, som lever nær Santa Barbara-brønden, kan regeringens nye plan ikke komme hurtigt nok.

»De krebs, jeg sælger, er alle døde,« sagde fiskekvinden Afieyegha Seiyefa. Mens hun sagde det, viste hun sine hænder, der var oversmurt med olie.

Hun havde rakt hænderne ned i 'vandet', hvor hun for bare tre uger siden kunne fiske.

»Nu kan vi intet fange mere.«

Andre læser også