Gruopvækkende gruppevoldtægter plager i Indien, og tirsdag aften gik det ud over en 51-årig dansk kvinde i hovedstaden New Delhi.

Det er uden tvivl blevet mere usikkert at være kvinde i landet – uanset om man er indfødt eller turist, fortæller seniorforsker Stig Toft Madsen fra Nordisk Institut for Asienstudier, der har speciale i Indien.

- Tidligere har det været sådan, at man som kvindelig turist har kunnet bevæge sig rimelig frit rundt. Men der har gennem den seneste tid været flere overgreb på udenlandske turister, og voldtægt og gruppevoldtægt er et stigende fænomen, siger han.

Gruppevoldtægten af den danske kvinde følger i kølvandet på en række lignende sager. Blandt andet er en schweizisk kvinde blevet overfaldet under en cykelferie i landet.

Allermest opsigtsvækkende var den bestialske gruppevoldtægt af en 23-årig kvindelig studerende i New Delhi i december 2012. Hun døde efterfølgende af sine kvæstelser, og dødsfaldet medførte massevis af demonstrationer overalt i Indien. Sagen førte i sidste ende til, at landets lovgivning om seksuelle overgreb blev skærpet.

Det har dog ikke afskrækket de sexhungrende mænd, vurderer Stig Toft Madsen.

- De strengere straffe har ikke ændret på, at indiske mænd generelt oplever store seksuelle frustrationer, fordi de ikke har adgang til sex før ægteskabet, og fordi de har behov for at udvise magt. Det tager lang tid, før den kønsmæssige revolution for alvor indfinder sig, og Indien har meget lang vej igen, siger han.

Desuden er kvinder begyndt at bevæge sig mere frit i det offentlige rum, og det får mændene til at opfatte dem som lette ofre, forklarer seniorforskeren.

- Mændenes udfordring med at lære at håndtere deres forhold til kvinder er blevet større. I de store byer er der langt flere mænd end kvinder, og kvinderne er blevet mere synlige på gaderne, da de på grund af de ændrede erhvervsstrukturer og uddannelsesniveauer oftere end før deltager i det offentlige liv, både politisk og som forbrugere, forklarer Stig Toft Madsen.

Mændene færdes ofte i grupper og hænger ud på gader og stræder i storbyerne. Relativt harmløse situationer eskalerer nemt, forklarer den danske forsker, som det eksempelvis var tilfældet med den danske kvinde.

Hun henvendte sig til en gruppe mænd i et af New Delhis populære backpackerområder for at spørge om vej, da hun var faret vild på vej tilbage til sit hotel, og det udviklede sig til, at mændene truede hende med en kniv og førte hende til et afsides sted, hvor de voldtog hende.

- Statistisk set er Indien ikke blandt de farligste lande, hvad angår voldtægter, men i dag skal man udvise meget større forsigtighed, end man skulle førhen. På trods af den megen omtale af gruppevoldtægter, forekommer det altså stadigvæk i stor stil, siger Stig Toft Madsen.

I Udenrigsministeriets rejsevejledning for Indien står der da også, at man på grund af det stigende antal rapporterede seksuelle overgreb imod kvinder »bør udvise betydelig forsigtighed« og ikke færdes alene.