Trump har åbnet en skattekiste af dokumenter om Kennedy-mordet. Historikere, journalister og politikere har lige nu travlt med at nærstudere de 2.800 hemmelige dokumenter på titusindvis af sider, som blev offentliggjort natten til fredag dansk tid. Her er fem af de vigtigste punkter ud fra det, der er kommet frem indtil nu.

Hvem dræbte præsident John F. Kennedy den fatale novemberdag i 1963, da han kørte gennem Dallas i en åben limousine? Var det virkelig én enkelt mands værk? Eller stod Lee Harvey Oswald i ledtog med en fremmed magt eller andre lyssky bagmænd, der af den ene eller anden årsag ønskede at tage livet af præsidenten? Og blev Oswald i virkeligheden dræbt, så han ikke kunne fortælle sandheden i retten?

Spørgsmål har der været nok af, siden USAs 35. præsident blev ramt i hovedet af en snigskytte under besøget i Texas.

Svarene har det derimod været temmelig sparsomt med, og selv her mere end 50 år senere er drabet på præsidenten stadig en af verdenshistoriens største og mest sagnomspundne mordgåder.

Kennedy-parret fotografet i den åbne vogn i Dallas kort før præsidenten blev ramt af det dræbende skud.
Kennedy-parret fotografet i den åbne vogn i Dallas kort før præsidenten blev ramt af det dræbende skud. Foto: HANDOUT
Vis mere

Datoen 26. oktober har været imødeset med spænding. I 1992 besluttede den amerikanske kongres nemlig, at en række fortrolige og hidtil hemmeligholdt dokumenter skulle offentliggøres i løbet af senest 25 år. Og det er altså nu.

Men havde amerikanerne håbet, at de nu ville få svaret på, hvem der stod bag mordet, og at der endelig ville blive sat punktum i sagen, blev de skuffede.

Selv om præsident Trump havde lovet at frigive alle dokumenter i sagen, besluttede han nemlig i sidste øjeblik at holde de mest interessante dokumenter tilbage - efter pres fra FBI og CIA. De resterende 800 dokumenter er stadig hemmelige. Trump begrunder sin beslutning med hensynet til nationens sikkerhed.

Foto: HANDOUT
Vis mere

Den britiske avis The Guardian har dannet sig et overblik over de dokumenter, vi har fået adgang til via det amerikanske nationalarkiv. Her er, hvad der indtil videre virker som de vigtigste nye oplysninger.

  • Det fremgår af dokumenterne, at FBI havde kig på Lee Harvey Oswald allerede et par måneder før mordet. Efterretningskilder på Cuba havde angiveligt gjort myndighederne i Dallas opmærksomme på, at de skulle holde øje med Oswald.

  • Efter mordet, da Oswald var anholdt, fik politiet angiveligt tip om, at nogle ville myrde den mistænkte gerningsmand. Alligevel lykkedes det ikke FBI at beskytte Oswald, og han blev skudt og dræbt af natklubejeren Jack Ruby, som forklarede, at han ville spare Kennedys enke, Jacqueline, for det ubehag det ville være for hende at møde op i retten.

Blot to timer efter mordet på Kennedy, blev videpræsident Lyndon B. Johnson taget i ed som ny præsident. Det skete i Air Force One. Kennedys enke var også til stede.
Blot to timer efter mordet på Kennedy, blev videpræsident Lyndon B. Johnson taget i ed som ny præsident. Det skete i Air Force One. Kennedys enke var også til stede. Foto: HO
Vis mere

  • CIA planlagde angiveligt at få mafiaen til at dræbe Fidel Castro og flere andre ledere, som man mente, stod bag mordet. Ifølge dokumenterne skulle CIA også have overvejet at dræbte den kommunistiske indonesiske præsident Sukarno. Han blev siden afsat ved et statskup i 1967 - støttet af USA.
  • I 1978 sagde Fidel Castro imidlertid til amerikanske efterforskere, at Cuba ikke havde noget med drabet at gøre. Ikke desto mindre afslører dokumenterne også, at den cubanske ambassadør i USA reagerede med glæde, da han hørte om mordet.

  • Da Kennedy blev dræbt, var Den Kolde Krig på sit højeste. Derfor var den amerikanske efterretningstjeneste ikke underligt interesseret i at vide, hvad lederne i det daværende Sovjetunionen tænkte om drabet. I Sovjet frygtede man at blive kædet sammen med Oswald og mordet. Sovjetiske kider skulle have betegnet Oswald som en 'neurotisk galning', der var illoyal over for sine egne. Et notat fra FBI viser, at lederne i Kommunistpartiet i Sovjetunionen troede, at det var en gruppe på den yderste højrefløj, der havde dræbt JFK i et forsøg på at lave et statskup. De virkede ifølge FBI meget overbeviste om, at det ikke bare var en mand, der stod bag.