De allierede stormagter kendte til Hitlers jødeudryddelse lang tid før, man tidligere har antaget.

Det afslører dokumenter fra et hemmeligholdt arkiv, der ifølge The Guardian og The Independent vil blive offentliggjort i løbet af ugen og som bliver omtalt i den netop udgivet bog 'Human Rights after Hitler: The Lost History of Prosecuting Axis War Crimes.'

Dokumenterne, der har været gemt i et lukket arkiv i 70 år, viser nemlig, at USA, Storbritannien og Sovjetunionen allerede i december 1942 var bevidste om, at mindst to millioner jøder var blevet slået ihjel i de tyske koncentrationslejre, og at yderligere fem millioner jødes liv var i fare.

En viden, som man hidtil har antaget, at landene først fik kendskab til ved Anden Verdenkrigs afslutning i 1945.

»De store magter kommenterede (massemordene på jøder, red.) allerede 2,5 år før, man troede, de vidste det,« fortæller Dan Plesch, der er forfatter til bogen, til The Independent.

»Man har hele tiden antaget, at de først fik kendskab til det, da man opdagede koncentrationslejrene, men de lavede de her offentlige dokumenter i december 1942.«

Dokumenterne viser blandt andet, at de amerikanske, britiske og sovjetiske regeringer på vegne af de allierede lande fordømte Adolf Hitlers igangværende udryddelse af de europæiske jøder i 1942. Men trods kendskabet til jødeudryddelsen var der ifølge Dan Plesch ikke nogen umiddelbar reaktion fra de allerede.

Tværtimod.

Ifølge The Independent udtalte den britiske minister Viscount Cranborne i marts 1943,  at jøderne ikke bør betragtes som særlige tilfælde, og at Det Britiske Imperium allerede havde taget imod for mange flygtninge.

Fordømte senere udryddelsen

Men i takt med, at flere og flere jøder blev dræbt i de tyske koncentrationslejr, gik USA, Storbritannien og Sovjetunionen sammen om at udarbejde en anklage om krigsforbrydelser rettet mod Hitler.

Anklagen var ifølge Dan Plesch baseret på vidneudsagn, der blev smuglet ud fra de tyske koncentrationslejre. Vidneudsagnene og formelle anklager fra blandt andet Tjekkoslovakiet førte til, at Hitler i 1944 var noteret hos UNWCC (United Nations War Crimes Commission, red) - altså allerede et år før Hitler døde og Anden Verdenskrig sluttede.

Måneden forinden konkluderede samme kommission ifølge dokumenterne, at Hitler kunne drages til ansvar for nazisternes handling.

»De allierede var parate til at rejse tiltale mod Hitler som statsoverhoved, og det ændrer meget af det, som vi troede, vi vidste om ham,« lyder det fra Dan Plesch i bogen ifølge norske Dagbladet.

Men trods anklagerne blev Adolf Hitler som bekendt aldrig retsforfulgt. Kort før Anden Verdenskrig officielt var historie, tog den tyske fører livet af sig selv og sin kone Eva Braun med en pistol. Han havde giftet sig med hende kort tid før i den bunker i Berlin, hvor han skjulte sig, mens hans imperium var ved at falde fra hinanden.

Seks millioner jøder blev slået ihjel af nazisterne under Anden Verdenskrig. Omkring 37.000 blev i årene efter Anden Verdenskrig retsforfulgt, men i slutningen af 40'erne skruede de amerikanske og britiske regeringer ned for retsforfølgelser af nazister.

Indtil da brugte man dokumenterne fra det arkiv, som nu vil blive åbnet, til retsforfølgelserne. Men arkivet blev lukket, da Vesttyskland blev en central allieret ved starten på Den Kolde Krig.