Donald Trump og Barack Obama er mildest talt ikke på talefod, selvom der både blev smilet og vinket, sidst de så hinanden.

Dagen, hvor Donald Trump blev udnævnt til den 45. amerikanske præsident, formåede både den nuværende og den afgående præsident at udvise god etikette. Der var ingen uvenskab at spore. Trods politiske uenigheder virkede de til at have været af ren professionel karakter, og der lod således ikke til at være personlig nag mellem de to alfahanner. Dog hæftede mange sig ved billeder af Michelle Obama på dagen, der ikke så begejstret ud ved at overlade Det Hvide Hus til Trump-familien.

Michelle Obama virkede ikke helt tilfreds, da Donald Trump i januar blev udnævt til den 45. amerikanske præsident
Michelle Obama virkede ikke helt tilfreds, da Donald Trump i januar blev udnævt til den 45. amerikanske præsident Foto: KEVIN DIETSCH / POOL
Vis mere

Men luften kunne næppe være mere kold mellem Trump og Obama, end den er nu, skriver CNN.

De to har hverken talt med hinanden eller set hinanden siden, selvom de har haft flere anledninger til det. Og det er helt usædvanligt, skriver det amerikanske medie.

Den fjendtlige stemning mellem de to skyldes, ifølge CNN, først og fremmest, at Donald Trump har beskyldt Obama for overvågning af Trump Tower. Det er en alvorlig anklage, da det i så fald ville være ulovligt. Men indtil videre er der tale om en udokumenteret påstand fra Trumps side.

Både Obama og Trump var i Europa i maj. Da Trump skulle troppe op til et Nato-topmøde, blev han og de andre topledere nødt til at skubbe deres komsammen, da Obama ifølge kilder, CNN har talt med, mødtes med den tyske kansler, Angela Merkel, tidligere samme dag. Trump og Obama fandt ikke lejlighed til at mødes.

Præsidenternes Klub

Kun få mennesker ved, hvad det vil sige at være amerikansk præsident. Derfor er der tradition for, at den afgående præsident bliver taget med på råd i forskellige sammenhænge. Ind imellem får den afgående præsident endda officielle opgaver på vegne af USA udstukket fra den siddende præsident, der således kan trække på den såkaldte 'Præsidenternes Klub.' Men det er langt fra tilfældet nu.

»Der er kun seks mennesker på planeten, der fuldt ud forstår kravene til det job,« lyder det fra Obamas tidligere rådgiver, David Axelrod.

»Det er ofte nyttigt, men bestemt ikke obligatorisk, at kunne rådføre sig med dem. Men det er helt op til den siddende præsidents skøn, som i dette tilfælde uden bevis har anklaget sin forgænger for, hvad der ville udgøre en forbrydelse. Det tyder for mig på, at de nok ikke har snakket ret meget sammen,« lyder det videre.

Ifølge CNN informerede Barack Obama i 2009 den tidligere præsident, George W. Bush, om, at han ville trække tropper ud af Irak. Af høflighed kom beskeden direkte til den tidligere præsident, før Obamas beslutning blev officielt meldt ud.

Den samme høflighed eksisterer ikke i dag. Da Trump forleden annoncerede, at han vil trække USA ud af klimaaftalen fra Paris, hørte Obama først om det, da nyheden gik verden rundt, selvom han stod for at skrive under på aftalen på vegne af amerikanerne i 2015.

Kort efter kommenterede Obama Trumps beslutning i en af sine få offentlige handlinger siden magtoverdragelsen i januar. Trump ‘fornægter fremtiden,’ lød det.