På disse nyligt frigivne overvågningsbilleder fra Oslo kan man se, hvordan Anders Brevik parkerer varevognen, kort før den eksploderer og raserer Norges regeringsbygninger. Ganske roligt går han væk fra bilen, inden den kort efter eksploderer.

Der er tidligere vist billeder af Breivik, der parkerer bilen og det blev også brugt som bevismateriale i retten, men det er altså første gang, at billederne er tilgængelige for offentligheden.

Den norske tv-station NRK har lavet en rekonstruktion, hvor de klipper overvågningsbillederne sammen med nye optagelser. I NRKs video møder man også en sikkerhedsvagt, der sidder og kigger på overvågningsbillederne. På NRK kan man se den fulde video.

- Min kollega fik en opringning fra receptionen i den høje bygning (Statsministerens kontor. red.). Samtidig så jeg den hvide bil på en skærm foran mig, fortæller han.

Normalvis er det kun statsministeren og bodyguards, der holder på pladsen foran regeringsbygningen. Men hver eneste dag, har det før været nødvendigt at bede andre biler om at flytte sig.

Sikkerhedsvagten lægger mærke til Breiviks uniform og tror, at han er fra et sikkerhedsfirma. I det samme zoomer vagten ind på nummerpladen på bilen, og da han vil sende en sms for at finde ud af, hvem bilen tilhører, går bomben af.

I videoen kan man også se, hvordan bygninger i nærheden tager skade af det enorme tryk fra bomben.

Breiviks tonstunge bombe i bilen dræbte otte personer og kvæstede en del andre, inden han tog videre til Utøya og udførte sin massakre, der kostede 69 mennesker livet.

SE VIDEOEN OVER ARTIKLEN

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.