I over en time satte USA’s præsident ind med stribevis af hårdtslående anklager mod den frie presse.

Det skete under et pressemøde i Det Hvide Hus torsdag – og Donald Trumps anklager har trukket overskrifter i alverdens medier.

Ikke for de politiske budskaber, som USA’s 45. præsident leverede bag talerstolen, men derimod for de insisterende anklager.

»Pressen er blevet så uhæderlig, at vi gør det amerikanske folk en kæmpe bjørnetjeneste, hvis ikke vi snakker om det. Pressen er ude af kontrol,« lød det blandt andet fra Trump, der samtidig understregede, at hans administration i Det Hvide Hus var en »finjusteret maskine.«

Det var Donald Trumps første såkaldte solo-pressemøde siden den 20. januar, hvor han tiltrådte som præsident.

Og anledningen til mødet med pressen var udnævnelsen af Alexander Acosta som ny arbejdsminister.

Men den anledningen blev hurtigt glemt af præsidenten, der hurtigt fyrede sin første bredside af mod medierne.

Trump slog blandt andet fast, at medierne underspillende hans foreløbige resultater som præsident i forlængelse af, at han efter egen opfattelse havde overtaget en rodebutik, både ude og hjemme, efter Barack Obama.

De opsigtsvækkende anklager har trukket store overskrifter blandt de amerikanske og internationale medier.

Amerikanske Fox News, der traditionelt støtter Det Republikanske Parti, konstaterer, at Trump nu har erklæret en 'total krig' mod medierne.

BBC’s redaktør for Nordamerika, Jon Sopel, kalder i en overskrift pressekonferencen for 'Trumps mest ekstraordinære'.

Donald Trump under pressemødet i Det Hvide Hus den 16. februar.
Donald Trump under pressemødet i Det Hvide Hus den 16. februar. Foto: KEVIN LAMARQUE
Vis mere

Og det amerikanske medie New York Post vurderer, at USA’s 45. præsident med pressekonference har taget sin 'krig' mod den anerkendte tv-station CNN til nye højder.

Især CNN har Donald Trump tidligere langet kraftigt ud efter og anklaget mediet for at stå bag en række falske nyheder (på engelsk ’Fake News’, red.), hvilket helt usædvanligt har fået CNN til at undlade at sende live fra Trumps pressemøder i forsøget på at kunne såkaldt faktatjekke præsidentens påstande.

Det anerkendte medie Washington Post omtaler pressemødet som et, der sent vil blive glemt, og mener samtidig, at Trump satte ind med en række 'personlige angreb' mod den fremmødte journaliststand.

Tusindvis af kritiske brugere på de sociale medier har også givet deres mening til kende. En af dem er forfatteren bag Harry Potter-bøgerne, J.K. Rowling, der efter pressemødet skrev til sine over ni millioner følgere på Twitter:

'Det mest skræmmende jeg nogensinde har set, var indtil for en time siden Psycho. #TrumpPresser.'

Med ’Psycho’ henviste forfatteren til den amerikanske gyserfilm fra 1960, der handler om en psykotisk morder. Og som af mange filmkendere betragtes som en af de mest uhyggelige film nogensinde.

Under mødet kom Donald Trump dog også med en række politiske meldinger. Heriblandt, at han planlægger at udstede et nyt dekret om indrejseforbud, der, ifølge Trump, skal sikre en »omfattende beskyttelse« af USA’s grænser.

Fra talerstolen lod han også forstå, at han efter egen opfattelse i de seneste fire uger har gjort »utrolige fremskridt«:

»Jeg tror ikke, der nogensinde har været en præsident, som på så kort tid har gjort så meget, som jeg har gjort.«

Donald Trump, USA's præsident, træder ned fra podiet og forlader pressemødet i Det Hvide Hus i Washington. Den 16. februar.
Donald Trump, USA's præsident, træder ned fra podiet og forlader pressemødet i Det Hvide Hus i Washington. Den 16. februar. Foto: KEVIN LAMARQUE
Vis mere