Soldater fra den østrigske hær bygger et hegn i nærheden af grænsen til Slovenien. Hegnet blev bygget i forsøget på at kontrollere flygtningestrømmene, som ankom til Østrig fra netop Slovenien.
Soldater fra den østrigske hær bygger et hegn i nærheden af grænsen til Slovenien. Hegnet blev bygget i forsøget på at kontrollere flygtningestrømmene, som ankom til Østrig fra netop Slovenien. Foto: ERWIN SCHERIAU

I december sidste år lagde Luxembourgs EU-formandskab op til en diskussion af muligheden for midlertidig grænsekontrol i alle Schengen-lande.

Men allerede inden da havde flere lande gennemført omfattende foranstaltninger for at undgå eller bremse flygtningestrømmene – og siden er flere kommet til. Senest Danmark.

Grænsesplit

Det anslås at omkring en million flygtninge og migranter er kommet til Europa over Middelhavet i 2015.

Her er en oversigt over de EU-lande (samt Norge), som genindført grænsekontrol i bestræbelserne på at begrænse flygtningestrømmene.

Ungarn:

Den 13. juli 2015 begyndte Ungarn at bygge et hegn langs den serbiske grænse for at sikre, at der ikke kom flygtninge ind i landet. 15. september blev grænsen til Serbien lukket.

BM

Tyskland:

Indførte kontrol ved grænsen til Østrig 13. september 2015. Tre dage senere blev der også indført kontrol ved grænsen til Tjekkiet.

Østrig:

Udstationerede soldater og indførte kontrol ved grænsen til Ungarn 14. september 2015. Den 7. december begyndte den østrigske hær at bygge et hegn langs grænsen til Slovenien.

Slovakiet:

Indførte kontrol på grænsen til Østrig og Ungarn 14. september 2015.

Tjekkiet:

Øgede antallet af patruljer ved grænsen til Østrig 14. september 2015.

Holland:

Indførte stikprøvekontrol ved landets grænser 14. september 2015.

Haarder

Slovenien:

Betjente fra reserven blev indkaldt til at forstærke kontrollen af grænserne til Ungarn og Kroatien den 16. september 2015.

Finland:

19. September 2015 skærpede Finland grænsekontrollen mod Sverige.

Sverige:

Indførte grænsekontrol den 12. november 2015 kl. 12.
4. Januar blev transportøransvar indført, hvorefter bus-, tog- og færgeselskaber skal kontrollere, at alle passagerer har gyldige identifikationspapirer på sig, når de passerer grænsen.

Frankrig:

Kort efter terrorangrebet mod Paris 13. november 2015, som kostede 129 dødsofre, indførte Frankrig undtagelsestilstand, hvilket blandt andet betød massiv grænsekontrol. En uge senere bekendtgjorde indenrigsminister Bernard Cazaneuve, at kontrollen forlænges ’så længe terrortruslen gør det nødvendigt.’ Flere end 1.000 personer er siden blevet nægtet adgang til Frankrig som følge af grænsekontrollen.

Norge:

26. november 2015 blev der indført skærpet grænsekontrol på blandt andet færger fra Danmark, Sverige og Tyskland, ligesom kontrollen øges ved grænseovergangene på land.

Danmark:

4. januar kl. 12 indfører regeringen midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse på ti dage – men med mulighed for forlængelse. Politiet skal foretage stikprøver af id ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.

Kilder: DR, Politiken, Daily Telegraph, Berlingske

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.