Fra i dag kan Rowlings første voksenbog købes. Først til november kommer den i dansk oversættelse.
Fra i dag kan Rowlings første voksenbog købes. Først til november kommer den i dansk oversættelse. Foto: AFP
J.K. Rowlings roman får blandet modtagelse.

Journalister og anmeldere har måttet skrive under på, at de ikke ville anmelde og afsløre bogens handling detaljeret inden i dag klokken ni, hvor bogen udkom på engelsk.

Hele lanceringen af J.K. Rowlings nye roman - den engelske forfatter og milliardærs debut som voksenforfatter - har været omgivet af al den hype og al det det hemmelighedskræmmeri, som man kender fra masseproducerede globale produkter som Harry Potter, Star War-filmene, iPhone og VWs nye Golf.Den britiske avis The Daily Mail skriver ironisk, at forlaget har behandlet udgivelsen som en kongelig kroning eller fødsel.

Men nu er bogen her – den kunne allerede her til formiddag købes i København, og de første britiske anmeldelser er allerede ude.

Romanen 'The Casual Vacancy', som udkommer på dansk den 15.november med titlen 'Den tomme plads', foregår i den lille engelske by Pagford med brostensbelagt torv og klosterkirke.

Romanen beskrives som en overraskende sort komedie og handler om den statusbevidste og egoistiske britiske middelklasse. På overfladen ånder alt idyl og fred i den lille by, men da Barry Fairbrother dør, og hans plads i menighedsrådet skal genbesættes, oplever byen sin værste konflikt nogensinde. Alskens stridigheder og lidenskaber kommer op til overfladen.

Bogen indeholder sex, drugs og banderi – ting som Harry Potter formentlig aldrig drømte om, skriver The Guardians anmelder Theo Tait på avisens hjemmeside. Han kalder bogen en solid, traditionel og ueventyrlig engelsk roman, som tager fat på snobberi, seksuel frustration og racisme i lillebyen. 'Bogen er ikke et mesterværk, men slet ikke dårlig: intelligent, godt håndværk og ofte morsom,' skriver han.

The Telegraph giver på sin hjemmeside bogen tre ud af fem stjerner. Anmelderen Allison Pearson skriver, at bogen nogle gange er morsom og fuld af gode observationer af ondskabsfuldhed og desperation. Rowling er bedst, når hun skriver om bogens teenage-karakterer, og hun er svagest, når skriver 'vred, politisk satire', hedder det.

På The Daily Mails hjemmeside skriver Jan Moir, at ”503 sider er for meget, men hvem ville vove at redigere verdens mest succesfulde forfatter”. Bogen er ikke let at elske på samme måde som Rowlings børnebøger, der er solgt i 450 millioner eksemplarer over hele jorden, hedder det.

Jan Moir synes ikke, at bogen kan leve op til at den hype, den inden udgivelsen har været omgærdet af – den er allerede forudbestilt i et omfang, så den er på bestsellerlisterne. Han synes, at romanen er præget af en venstre-drejet, demagogisk opfattelse af den britiske middelklasse, og at forfatteren ikke kan se sine egne fordomme og eget snævertsyn.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.