Slikgiganten Haribo har haft besøg af den tyske tv-kanal Deutsche Welle, og det var ikke noget kønt syn, tv-holdet fandt.

»Fordyb dig i den farverige og glade verden,« lyder mottoet hos den tyske slikvirksomhed Haribo. Men det var ikke nogen glad verden for produktionens arbejdere, og heller ikke for de grise, der bliver brugt til gelatine i vingummierne.

I den tyske tv-dokumentar 'Markencheck' blev det berømte Haribo-slik udsat for flere forskellige undersøgelser. Kriterierne for undersøgelserne var produktkvalitet, miljøpåvirkning og retfærdig handel.

Her fandt tv-holdet mindreårige, der arbejdede under slavelignende arbejdsforhold, og grise der lider, inden de bliver slagtet, skriver den norske avis Dagbladet.

Ifølge Huffington Post skulle arbejderne sove udenfor eller i biler, og de havde ikke adgang til rent vand og toiletfaciliteter. De skulle ifølge dokumentaren tjene omkring 12 dollar om dagen svarende til omkring 77 kroner.

Den tyske slikgigant er rystet over dokumentaren, og de er i gang med at undersøge påstandene i udsendelsen.

»Vi tager det, som er kommet frem, meget alvorligt,« siger en Haribo-ansat i en udtalelse til Dagbladet.

Tv-dokumentaren blev vist i midten af oktober, og Haribo fortæller, at de dokumenterede forhold omkring dyrevelfærd og arbejdsforholdene ikke er i tråd med virksomhedens etiske standarder. En intern undersøgelse er i gang blandt alle underleverandører, og heriblandt også blandt de fjerntliggende plantager. Hvis ikke forholdene bliver forbedret, vil samarbejdet blive opsagt, står der i udtalelsen.

Haribo lider allerede under, at folk er blevet mere opmærksomme på sukkerindtaget, og ifølge dokumentaren indeholder én vingummibamse da også 46 procent sukker. Nu lider slikgiganten også under den dårlige omtale, som de vil forsøge at rette op på.

Haribo har nu tænkt sig at undersøge dokumentarens påstande, da de allerede lider, at folk i dag spiser mindre sukker end tidligere. Vingummibamsen indeholder eksempelvis 46 procent sukker
Haribo har nu tænkt sig at undersøge dokumentarens påstande, da de allerede lider, at folk i dag spiser mindre sukker end tidligere. Vingummibamsen indeholder eksempelvis 46 procent sukker Foto: Bjørn Kähler
Vis mere