Hårde oplevelser såsom dødsfald, vold, alvorlig sygdom og skilsmisser kan være svære at komme videre fra.

Og nu viser helt ny forskning, at blot en hård oplevelse tidligt i livet kan aldre hjernen med adskillelige år og dermed skade hjernen på længere sigt. I sidste ende kan det øge risikoen for demens.

Det er amerikansk forskerhold fra Wisconsin University kommet frem til, skriver The Guardian.

I undersøgelsen deltog 1.320 personer, der fortalte, at de havde haft en enkelt hård oplevelse eller flere som lille. Gennemsnitsalderen på personerne var 58 år, og de blev blandt andet testet på deres hukommelse og evne til at lære.

Efter at forskerne havde gennemgået data fra undersøgelsespersonerne kunne de konkludere, at forskellige hårde oplevelser havde samme betydning for hjernen som fire års aldring af selv samme.

Doug Brown, der er forskningsleder hos Alzheimers Society, er ikke overrasket over forskningsresultaterne. Og han medgiver, at hårde oplevelser øger risikoen for demens.

”Resultaterne fra undersøgelsen viser, at man skal gøre mere for udsatte folk, der kommer fra dårlige vilkår. De har nemlig større risiko for at blive ramt af belastende oplevelser. Når vi vil øge vores forståelse for, hvad der kan føre til demens, så er det vigtigt, at vi forstår, hvilken betydning stress og belastende oplevelser kan have,” siger han.

Under begrebet ’hårde oplevelser’ mener forskerne blandt andet ting som at skifte skole, blive fyret, leve i fattigdom, vokse op med en misbrugs forældre og lignende.

Da forskerne fokuserede specifikt på afroamerikanernes data fra undersøgelsen, kom de frem til, at denne gruppe af mennesker har 60 procent flere hårde oplevelser igennem deres livstid. For afroamerikanere betyder en hård oplevelse i livet en aldring på hele fem år i hjernen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.