I årtier har man arbejdet på at finde frem til en måde at udføre det på. Nu ser det ud til at kunne være lykkedes.

For første gang nogensinde har kirurger formået at transplantere en grisenyre til et menneske – uden at det har udløst en øjeblikkelig afstødelse forårsaget af patientens immunforsvar.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Operationen – der blev udført af kirurger på NYU Langone Health i New York City – kan dermed potentielt være et stort fremskridt, som kan afhjælpe den kritiske mangel på menneskeorganer til transplantationer.

Her ses den genmodificerede grisenyre.
Her ses den genmodificerede grisenyre. Foto: Joe Carrotta for NYU Langone Health/Handout via REUTERS
Vis mere

Under operationen brugte man en gris, hvis gener er blevet manipuleret og ændret, så vævet ikke længere indeholder et bestemt molekyle, der er kendt for at udløse øjeblikkelig afstødelse af organet hos patienten.

Modtageren af grisenyren var en hjernedød kvindelig patient med nyreproblemer.

Familien til den indlagte havde givet tilladelse til, at eksperimentet måtte udføres, før kvinden blev taget af respiratoren for at sove ind.

I tre dage efter operationen var den nye nyre koblet til kvindens blodkar, og resultaterne så ifølge forskerne 'ganske normale ud'.

Nyren skabte den mængde urin, som det forventes af en transplanteret nyre, og derudover rettede grisenyren også op på det dårlige kreatinin-niveau, som kvinden havde i forvejen på grund af sin svigtende nyre.

Det amerikanske nyreeksperiment forventes ifølge Reuters at kunne bane vejen for flere kliniske test for folk, der har kritiske nyrefejl – formentligt inden for det kommende år eller to.

Testene skal blandt andet afdække, om man kan bruge transplantationer fra grise som midlertidige løsninger, indtil et menneskeorgan bliver tilgængelig, eller om de kan bruges som permanente løsninger.

Ventetiden på en nyretransplantation i USA er i øjeblikket omkring tre til fem år.