Mens Lego-overhoved Kjeld Kirk Kristiansen kan glæde sig over at være kommet i top 100 blandt verdens rigeste, så går det knap så godt for andre. En af verdens rigeste mænd, der flere gange tidligere har været helt til tops på listen, er nemlig årets store taber. På ét år har rigmanden Carlos Slim Helu tabt over 184 milliarder kroner.

Højt at flyve, dybt at falde. Det ordsprog kan passende bruges om den rutsjetur, som en af verdens rigeste mænd har oplevet gennem det seneste år. Den superrige mexicaner, telekongen Carlos Slim Helu –som selv blot kalder sig Carlos Slim - var de seneste år så formuende, at han i årevis har ligget og konkurreret med microsoftstifter Bill Gates om pladsen som verdens rigeste mand. Fra 2010 til 2013 var det faktisk Slim, der indtog førstepladsen på erhvervsmagasinet Forbes prestigefyldte liste over verdens rigeste, men så tog Bill Gates over igen.

Og også i 2015 måtte Carlos Slim dog tage til takke med en andenplads på listen. Men havde den 76-årige milliarder, der ifølge Forbes sidste år havde en formue på 77,1 milliarder dollars svarende til over 526 milliarder kroner, kunnet se ud i fremtiden, så havde han sikkert været udmærket tilfreds med den fornemme placering.

For 2015 har i den grad ikke været Carlos Slims bedste år. Mens Bill Gates stadig sidder solidt på førstepladsen med en formue på 75 milliarder dollars, så har Carlos Slim mistet ikke mindre end en tredjedel af sin formue. Det er nemlig gået forfærdelig skidt for den mexicanske mønt pesoen, og da der samtidig er kommet nye restriktioner vedrørende teleselskabers ejerandele i Mexico, har det ramt Carlos Slim hårdt, skriver Forbes. Faktisk er han ifølge magasinet årets helst store taber blandt verdens milliardærer. Hele 27,1 milliarder dollars svarende til over 184 milliarder kroner er hans formue blevet forringet.

Det svarer til, at Danmarks rigeste familie, familien Kirk Kristiansen, der ejer Lego, havde mistet hele deres formue på under et år - og at det samme var sket for Danmarks andenrigeste familie, familien Holch Povlsen, der ejer tøjimperiet Bestseller. Tilsammen vurderes de to familiers formuer at være mindst 186 milliarder kroner værd, efter at Lego tirsdag fremlagde et rekordregnskab.

Artiklen fortsætter under billedet

Mexican businessman Carlos Slim arrives to take part in the inauguration of a new research facility at the International Maize and Wheat Improvement Center, or CIMMYT, in Texcoco outside Mexico City February 13, 2013 .REUTERS/Henry Romero (MEXICO - Tags: AGRICULTURE BUSINESS)
Mexican businessman Carlos Slim arrives to take part in the inauguration of a new research facility at the International Maize and Wheat Improvement Center, or CIMMYT, in Texcoco outside Mexico City February 13, 2013 .REUTERS/Henry Romero (MEXICO - Tags: AGRICULTURE BUSINESS) Foto: HENRY ROMERO
Vis mere

Carlos Slim kan dog glæde sig over, at han trods alt ikke har tabt hele den formue, som han selv har skabt. Han vurderes fortsat til at være mere end 342 milliarder kroner værd. Så selv om det gevaldige indhug nok kan mærkes, så er han trods alt ikke faldet længere ned på listen over verdens rigeste, end at han kan kalde sig for verdens fjerderigeste mand.

Men hvem er denne rigmand så?

Selv om Carlos Slim er Mexicos rigeste mand, og landet ifølge den britiske avis The Telegraph ofte blive kaldt ’Slimlandia’, da Slim ejer så meget i Mexico, så er hans rødder faktisk ikke rigtigt mexicanske.

Carlos Slims forældre var libanesiske og faderen kom til Mexico i 1902 som 14-årig. Kort efter grundlagde han sin egen kolonialforretning. I 1926 blev han gift med Linda Helu, der var datter af Libanesiske forældre, og sammen fik de seks børn. Den unge Carlos var det femte barn i rækken.

Allerede fra en tidlig alder lærte Carlos Slim af sin far, hvor vigtigt det er at holde styr på regnskaber, når man driver forretning. Det beskriver avisen The Telegraph, der interviewede rigmanden i 2011. Dengang brugte han ikke computer, men insisterede forsat på at holde styr på sine tal i notesbøger.

Artiklen fortsætter under billedet

Carlos Slim har i flere år været verdens rigeste, men nu er formuen skrumpet.
Carlos Slim har i flere år været verdens rigeste, men nu er formuen skrumpet. Foto: EDGARD GARRIDO
Vis mere

Imponerende, da hans imperium på det tidspunkt involverede mange virksomheder.

Mens hans far holdt sig til kolonialhandel, så gik Carlos Slim nemlig sine egne veje. Han blev uddannet ingeniør og efterfølgende arbejdede han som børsmægler. Han arbejdede eftersigende 14 timer om dagen og så hårdt, at han hurtigt fik skabt sig en mindre formue på nogle hundrede tusinder dollars, som han efterfølgende forsøgte sig med som privat investor. Og Carlos Slim har åbenbart en særdeles god næse for investeringer, for hans små private investeringer gik så godt, at han kunne investerer i flere og flere selskaber.

Han spredte sine investeringer og investerede i alt fra restaranter, byggeselskaber og sodavandproducenter til autodele og minedrift.

Gennembruddet kom, da han i 1990 købte Mexicos telefonmonopol fra den mexicanske stat. Det skulle vise sig at blive en sand guldgrube. Telmex, som selskabet hedder, endte med at dominere markedet i årevis, og Slims formue voksede og voksede. I 2015 ejede hans selskab stadig 70 procent af Mexicos telefoni - såvel fastnet som mobil, skriver Time Magazine.

Men Slim stoppede ikke ved Mexico. Han udvidede sit teleimperium til også at dække andre af de latinamerikanske lande og endte helt oppe på 300 millioner abonnenter. Ifølge Forbes har den mexicanske stat dog i 2015 sat nogle restriktioner for, hvor store andele af telemarkedet hvert enkelt teleselskab må besidde, og det har altså ført til, at Slims formue er skrumpet.

Men Carlos slim ejer fortsat mange andre virksomheden, som f.eks. flyselskaber, fodboldklubber, detailhandle m.v.

Og i april 2015 dannede han også sit eget olie- og gasselskab. For den stenrige milliardær handler det dog ikke længere om penge. Nu handler det bare om at skabe – og om at se noget vokse.

Det fortalte journalist og forfatter Diego Enrique Osorno, der har skrevet en biografi om den rige mexicaner, til Time Magazine i december 2015.

»Han siger. Dette er mit arbejde, dette er hvad der giver mit liv mening, hvad der motiverer mig til at stå op. Hvis de tager dette væk fra mig, ville jeg føle mig død,« fortalte forfatteren.

Carlos Slim har dog andet at leve for end sin virksomhed. Selv om hans kone, Soumaya, som han angiveligt betegnede som sit livs kærlighed, døde i 1999, så har han stadig parrets børn. Dertil kommer hans store passion for kunst, som har resulteret i, at han for nogle år siden donerede et kæmpe museum til Mexico City, hvor 66.000 af hans dyrt indkøbte værker er blevet udstillet.

Sin interesse for kunst fik han i sit barndomshjem, hvor han altid var omgivet af smukke ting. Og den blev videreudviklede, da han læste til ingeniør på universitetet.

»Da jeg var lille tog jeg til pyramiderne (aztekernes, red.) med mine forældre. Og jeg kan huske hvilken beundring jeg følte, jeg var imponeret. Og stolt af de mexicanere, der havde bygget dem,« har han fortalt til The telegraph.

Artiklen fortsætter under billedet

Slims kunstmuseum opkaldt efter hans afdøde kone Soumaya.
Slims kunstmuseum opkaldt efter hans afdøde kone Soumaya. Foto: OMAR TORRES
Vis mere

Og kunstinteressen blev yderligere udbygget, da han mødte sin kone Soumaya Domit Gemayel, da han var 24 år. Hun voksede op i Mexico City ligesom ham. Deres mødre, der begge var af mexicansk-libanesisk oprindelse, var venner. Og de to unge mennesker faldt åbenbart også for hinanden, for i 1966 blev de gift.

Efter bryllupsrejsen kom Carlos Slim og fruen hjem og skulle indrette deres nye hus – og det var der, at Carlos Slim købte sit første kunstværk. Et anonymt værk fra det 16. århundrede. Men det var starten til det, der senere skulle vise sig at blive et museum opkaldt efter hans nu afdøde kone.

»Nu kan alle de mennesker, der ikke kan rejse nogen steder alligevel se europæisk kunst. Det var tanken bag at købe europæisk kunst,« har Carlos Slim forklaret om baggrunden for at bygge museet.

Artiklen fortsætter under billedet

Det danske kronprinspar har også besøgt Slims museum. Her ses Frederik og Mary sammen med  Fernando Romero, Soumaya Slim, der er datter af Carlos Slim, samt med Alfonso Miranda.
Det danske kronprinspar har også besøgt Slims museum. Her ses Frederik og Mary sammen med  Fernando Romero, Soumaya Slim, der er datter af Carlos Slim, samt med Alfonso Miranda. Foto: Sáshenka Gutierrez
Vis mere

Blandt værkerne er malerier fra så kendte malere som Cézanne, Renoir, Van Gogh og Matisse,, men også f.eks. breve fra Christopher Columbus og tidligere konger af Spanien.

Også derhjemme og på sit kontor har rigmanden nogle af de dyre kunstværker hængende, men det er så stort set også den eneste virkelige luksus, som han tillader sig. For modsat mange andre af verdens rigmænd, så har Carlos Slim ingen hang til dyre luksusyachter, veteranbilsamlinger eller hestesport.

Faktisk lever milliardæren forholdsvis ydmygt. Hans hjem i Mexico City indeholder ’kun’ seks soveværelser og er ikke noget overdigt palæ, og han elsker selv at sidde bag rattet i sin firhjulstrækker - dog med følge af en konvoj af sikkerhedsvagter.

Selv om Carlos Slims rigdom ofte bliver sat i kontrast til den enorme fattigdom, der også findes i  Mexico City, så betegnes rigmanden selv for at være en hæderlig og beslutsom entreprenør, der på lovlig vis har fået skabt en enorm formue.

»Det er ikke en historie om en helt eller en skurk, men om et menneske med en masse modsætninger,« fortæller forfattere Osorno til Time.

Carlos Slim, der er 75 år i dag, har da heller ingen planer om pension.