Foto: Robert Weiss foran sin kirke Saint Rose of Lima, hvor han i den kommende uge skal begrave otte af ofrene fra skolemassakren på Sandy Hook Elementary.
Foto: Robert Weiss foran sin kirke Saint Rose of Lima, hvor han i den kommende uge skal begrave otte af ofrene fra skolemassakren på Sandy Hook Elementary. Foto: Henning Høgh

BT i Sandy Hook, Connecticut, USA

I løbet af den kommende uge og helt frem til juleaften skal Fader Robert Weiss fra kirken Saint Rose of Lima i den lille amerikanske by Sandy Hook klare sit livs sværeste opgave. Han skal bisætte otte af de i alt 20 skolebørn, der fredag morgen blev dræbt af en tilsyneladende sindsforstyrret mand, Adam Lanza.

Klokken halv ti lokal tid skød den 20-årige lokale mand et hul i glasdøren til Sandy Hook Elementary School blot en halv kilometer fra Fader Weiss' kirke. Før politiet nåede frem, dræbte Lanza det meste af en førsteklasse med sit automatvåben. Og før massemorderen tog sit eget liv, havde han også dræbt sin egen mor og seks af skolens modige lærerinder.

Men trods tårer, vrede og ikke mindst en dyb, dyb sorg vælger Fader Robert Weiss ikke at fokusere på morderen.

- Ingen af os fatter helt, hvad der er sket. Og lige nu har vi bare travlt med at passe alle begravelserne ind i kalenderen - før jul. Hver eneste af de mange familier har fortjent den absolut bedste afsked med dem, de elsker. Og selvom ingen af os får sovet før jul, vil satse vi på at opnå netop det.

Den 67-årige katolske præst var været én af Newtowns støtter i årtier. Og før morgengudstjenesten fortæller andre kirkegængere BT, hvor stærk Fader Weiss altid gør dem alle i troen.

Men selv en stærk mand som Robert Weiss kan ikke holde gråden tilbage efter fredagens skolemassakre, der er den næstværste i USAs i forvejen blodige historie.

Og ved morgenens gudstjeneste må den erfarne præst flere gange stoppe op for at holde tårerne tilbage og tørre øjnene.

- Der er slet ingen ord for det, der er sket i Newtown. Men jeg ved samtidig godt, hvordan vi kommer videre. Vi bukker hovederne, kysser dem vi elsker og så beder vi Jesus om al den hjælp, vi kan få. Lige nu har vi nemlig brug for ham - mere end nogensinde før, siger Fader Weiss, der flere gange er blevet spurgt, om Julen ikke bare skal aflyses i år.

Den massive sorg, der lige ligger som en tung dyne over den smukke lille New England-by, har klart nok ikke ret meget med julens glæder at gøre. Men Fader Weiss er bestemt ikke klar til at aflyse højtiden - tværtimod.

- Vi har også brug for julen - mere end nogensinde før. Vi har brug for at blive mindet om, hvor meget kærlighed, der er i vores lille samfund. Og vi har brug for hinanden. Og julen er som bekendt én af de ting, der altid bringer folk tættere på hinanden, siger Robert Weiss.

Det er også Robert Weiss, der har stået bag weekendens største mindegudstjenester. Og da BT spørger, hvordan man overhovedet klarer en så massiv opgave som at bisætte otte børn, der ikke blev mere end seks og syv år gamle, siger præsten efter en lille pause:

- Jeg kender dem alle sammen i forvejen. Så jeg vil tale direkte fra hjertet. Alle otte familier er medlemmer af vores kirke. Én af de små piger skulle faktisk have spillet engel i vores julespil. Og nu fortæller jeg hendes familie, at hun er en rigtig engel. Faktisk kan man se hele tragedien på dén måde. Newtown har mistet 27 menneske. Men i stedet har vi fået 27 skytsengle.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.