Domenico Lucano var borgmester i den lille by Riace i Calabrien i det sydlige Italien indtil 2018.

Og han blev verdensberømt for at byde immigranter velkommen til byen med 1.800 indbyggere. Immigranterne bidrog nemlig til at skabe job og give fremgang i byen, hvis oprindelige indbyggere i stor stil havde forladt den.

Men den 63-årige Domenico Lucano blev anholdt i 2018 og anklaget for en række kriminelle handlinger, blandt andet sammensværgelse, embedsmisbrug, svig, afpresning og underslæb.

Anklagerne krævede Domenico Lucano, der i folkemunde aldrig blev kaldt andet end 'Mimmo', idømt syv år og 11 måneders fængsel.

Den 63-årige Domenico Lucano gav 450 flygtninge plads i Riace. Det gav byen nyt liv.
Den 63-årige Domenico Lucano gav 450 flygtninge plads i Riace. Det gav byen nyt liv. Foto: MAX ROSSI
Vis mere

I stedet fik han næsten den dobbelte straf: 13 år og to måneder i fængsel. Han egne forsvarere kunne næsten ikke tro det, skriver nyhedsbureauet AFP.

Hans politiske tilhængere og venstrefløjen gav udtryk for vantro og kaldte afgørelsen en skandale.

»Det er en ublu afgørelse, som går direkte imod beviserne. Det er helt uforståeligt og ubegrundet,« siger hans advokater Giuliano Pisapia og Andrea Daqcua.

»Mere end 13 år i fængsel til en mand som Mimmo Lucano, som lever i fattigdom og ikke har haft nogen fordel af sin borgmesterpost, er forbavsende,« blev de af de italienske medier citeret for at sige.

Han har altid været engageret i sit lokale fællesskab, og han har arbejdet på at integrere børn, kvinder og mænd, der flygtede fra krig, sult og hungersnød, lød det.

Lucano vil appellere dommen.

I sin storhedstid var han på Forbes-magasinets top-100 over de mest indflydelsesrige personer, og han har desuden været inspiration til en film af den tyske instruktør Wim Wenders.

Retten har også beordret Lucano til at tilbagebetale en halv million euro (lidt over 3,7 millioner kroner) til EU.

Domenico 'Mimmo' Lucano, suspenderet borgmester i Riace, forlader retten i Locri i det sydlige Italien torsdag den 30. september 2021.
Domenico 'Mimmo' Lucano, suspenderet borgmester i Riace, forlader retten i Locri i det sydlige Italien torsdag den 30. september 2021. Foto: Marco Costantino
Vis mere

»Jeg har brugt mit liv på at stræbe efter antimafia-idealer. Jeg blev borgmester. Jeg holdt med dem, der ikke havde noget held, med flygtningene,« sagde Lucano ifølge avisen Repubblica.