Gaskrise kan ramme nordtyskeres mulighed for blandt andet varme bade, forklarer senator.

Kommer der akut gasmangel, vil også almindelige borgere kunne mærke det i Tysklands næststørste by, Hamburg.

Her siger miljøsenator Jens Kerstan nemlig, at der kan blive behov for at rationere varmt vand til private husholdninger, hvis der for alvor opstår en mangelsituation.

Der kan også blive behov for at sætte grænser i fjernvarmenettet for, hvor høj temperaturen i et rum må være.

Udtalelserne er bragt i avisen Welt am Sonntag lørdag.

- Under en akut gaskrise vil varmt vand kun være tilgængeligt på bestemte tidspunkter af dagen i nødstilfælde, siger han til det tyske medie.

Ifølge den føderale tyske nødplan skal husholdninger og samfundskritiske institutioner som hospitaler prioriteres over industrien.

Men af tekniske årsager kan det ifølge senatoren ikke lade sig gøre alle steder i Hamburg.

- Det vil ikke være muligt at skelne mellem kommercielle og private kunder overalt i tilfælde af gasmangel, siger Kerstan.

Tyskland befinder sig lige nu i andet trin af sit gasberedskab. På tredje og sidste trin kan der indføres rationering af gas til blandt andet virksomheder.

Danmark er på trin ét, en såkaldt "Early Warning".

Årsagen er høje priser og en drastisk reduktion i gasforsyninger fra Rusland, som har henvist til tekniske problemer i kølvandet på sanktioner af landet.

Myndighederne i Danmark, Tyskland og en række andre lande forbereder sig allerede nu på vinteren og yderligere reduktioner.

Generelt kan der bliver behov for at tage svære valg.

Det forklarer Klaus Müller, præsident for det føderale netværksagentur i Tyskland, som blandt andet fører tilsyn med el, gas, post og jernbaner.

- Jeg kan garantere for, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for at undgå, at private husholdninger efterlades uden gas. Men vi har under coronakrisen lært, at vi ikke skal komme med løfter, som vi ikke er sikre på, at vi kan holde, siger Müller.

Han understreger også, at man ikke står over for el-, olie- eller benzinmangel. Derudover siger han, at selv hvis Rusland lukker helt for gassen, vil der kommer leverancer fra andre lande.

/ritzau/Reuters