Venstrefløjen i det græske regeringsparti Syriza er brudt ud og har dannet et nyt parti. Men det nye parti får det svært i græsk politik, vurderer ekspert.

GRÆKENLAND: Mindre end et år efter, at grækerne valgte ny regering, skal vælgerne i det gældsplagede land til stemmeurnerne igen, og denne gang bliver det angiveligt med et nyt parti på listen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er en del af venstrefløjen i det venstreorienterede regeringsparti Syriza brudt ud og har dannet partiet Folkelig Enhed med tidligere energiminister Panagiotis Lafazanis i spidsen. Men ifølge Tom T. Kristensen, der er ekstern lektor i grækenlandsstudier ved Københavns Universitet, går det nye parti en svær fremtid i møde.

»I en valgsituation skal de ikke regne med at få så mange stemmer, for der er i forvejen et parti til venstre for Syriza, så manøvrerummet her er ikke særlig stort,« siger han.

Situationen i græsk politik kan virke kaotisk. Efter en kort og turbulent regeringsperiode, hvor premierminister Alexis Tsipras har kæmpet med kreditorer, EU og intern splid i sit parti, tog han torsdag konsekvensen, trådte tilbage og udskrev nyvalg.

Ifølge Tom T. Kristensen står Alexis Tsipras og Syriza derfor nu i en situation, hvor de har nogle helt klare fokuspunkter, hvis de skal genvinde magten.

For det første skal de arbejde for at få valget afholdt så hurtigt som muligt.

»Lige nu har de alt andet lige en relativt god opbakning blandt befolkningen,« forklarer den danske lektor.

Udmeldingen fra Alexis Tsipras kommer efter, at det er lykkes at sikre en ny redningspakke på 86 milliarder euro. Derfor skal Alexis Tsipras også arbejde på at få en gældsnedskrivning, for eksempel i form af en fastfrysning af renten.

»Hvis han kan få det i løbet af september eller oktober, kan han bruge det til at sige »okay, jeg måtte sluge nogle kameler, men vi har fået en sejr«,« siger Tom T. Kristensen.

»Det vil være voldsomt populært hos befolkningen, for det understreger hans evne til at sætte sig op mod trojkaen i modsætning til de tidligere regeringer, som så at sige bare fulgte efter og skrev under,« siger han.

Det er endnu uklart, hvornår valget skal afholdes. Den græske grundlov byder, at valget skal afholdes senest en måned efter, det er udskrevet.