Familien Quandt-Goebbels med Harald Quandt bagest.
Familien Quandt-Goebbels med Harald Quandt bagest. Foto: Bundesarchiv Bild 146-1978-086-03 / CC-BY-SA
Efterkommere af de nok så berygtede Magda og Joseph Goebbels, der tjente som propaganda minister for Hitler under 2.verdenskrig, lever i dag som nogle af Tysklands mest velhavende. For selvom mange nok husker den grusomme historier om parrets endeligt, og hvordan mor Goebbels forgiftede deres seks børn i de sidste dage af krigen, overlevede hendes ældste søn.

Sønnen Harald, som Magda Goebbels havde fra et tidligere ægteskab med den tyske forretningsmand, Günther Quandt, kom helskindet gennem krigen, og sammen med sin halvbror Herbert (på faderens side) arvede han bl.a. store andele af en af Tysklands største bilfabrikanter Daimler AG og købte sig senere ind i Bayerische Mortoren Werke, bedre kendt som BMW.

90'ernes topnazist


Og selvom det er flere årtier siden, at brødrene Quandt gik bort, lever arvingerne fra Goebbels videre. Herberts enke, den 86-årige Johanna Quandt og børnene Susanne Klatten og Stefan Quandt er som primære aktieholdere i BMW blevet kendte figurer i offentligheden, mens Harald Quandts fire døtre, Katarina, Gabriele, Anette-Angelika og Colleen-Bettina har holdt væsentlig lavere profil.

Ifølge familiebiografien 'Die Quandts' har alene de fire søstre arvet i nærheden af 760 mio. dollar svarende til 4,2 milliarder kroner efter deres mors død i 1978. Ifølge det ansete amerikanske nyhedsbureau Bloomberg er Quandt-døtrene gode for mindst seks milliarder dollar, godt 35 milliarder kroner.

Og selvom Günther Quandt var en del af det nationalsocialistiske parti var han ifølge Joachim Scholtyseck, en professor i historie, der for nogle år siden fik offentliggjort et studie af familien og deres aktiviteter i nazi-Tyskland, ikke nødvendigvis en mand, der troede så meget på nazismen, men mere på at tjene penge.

Den dag tyskerne kom - 1
Læs også:


I årene mellem 1940-45 var flere af Quandts virksomheder drevet af flere end 50.000 tvangsarbejdere, krigsfanger og arbejdere fra koncentrationslejrene.

- Der var konstant kamp mellem Goebbels og Quandt. Det gjorde ingen forskel, at Goebbels ikke kunne lide ham, det havde ingen indflydelse på Quandts evne til at tjene penge, siger Joachim Scholtyseck til Bloomberg.

Da Scholtysecks studie blev offentliggjort for et par år siden, afslørede Gabriele Quandt da også, at familiens dystre fortid er svær at bære rundt på.

- Magda (Goebbels, red.) dræbte sine seks børn i førerbunkeren. Vores far elskede sine halvsøskende meget. Og når man som jeg har den slags i din familiehistorie, tænker man, at det faktisk ikke kan blive meget værre, har Gabriele Quandt sagt i et interview til den tyske avis Die Zeit.

Hun er den eneste kvinde i familien, der stadig bærer navnet Quandt og ifølge ‘Die Quandts’ holder flere af familiemedlemmerne ganske lav profil og er gået markant andre vegne end deres forfædre. Datteren af Harald Quandt, Colleen-Bettina, der i dag er en smykkedesigner i Hamborg, konverterede f.eks. til jødedommen i en alder af 24 og blev gift med Michael Rosenblatt, hvis far overlevede koncentrationslejrene under krigen. Hun blev senere skilt og giftede sig senere hen med en norsk journalist.

- De er nødt til leve med navnet. Det er en del af deres historie og vil være en konstant påmindelse om diktatur og de udfordringer deres familie skal igennem, siger Joachim Scholtyseck.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.