En frygtelig tørke, der har ramt Afrikas Horn, kunne ikke være sket uden den globale opvarmning.

Det er konklusionen på en ny rapport fra en international gruppe af klimavidenskabsfolk.

»Den menneskeskabte klimaforandring har fået tørken omkring Afrikas Horn omkring 100 gange mere sandsynligt,« hedder det i rapporten fra gruppen World Weather Attribution (WWA).

Siden sent på året 2020 er landene omkring Afrikas Horn – det er Djibouti, Etiopien, Eritrea, Kenya, Somalia, Sydsudan og Sudan – blevet ofre for den værste tørke i 40 år. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Børn bærer på en spand fyldt med drikkevand.
Børn bærer på en spand fyldt med drikkevand. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH
Vis mere

Den meget langvarige tørke har ført til døden for millioner af køer og udslettet afgrøderne.

WWA har koncentreret deres studier på de tre områder, der er værst ramt af tørken: Etiopien, Somalia og det østlige Kenya.

Mens klimaforandringer havde en lille effekt på det totale årlige regnfald i regionen, så betød 'højere temperaturer en væsentlig større fordampning fra jorden og planterne, som igen gjorde tør jord mere sandsynligt'.

Sådan lyder det fra de 19 videnskabsfolk, som har bidraget til rapporten.

»Høsten er slået fejl og kvæg er dødt – og over 20 millioner mennesker risikerer et mangle mad,« siger rapporten.

Joyce Kimutai er en kenyansk klimatolog, der har bidraget til rapporten.

Han fortæller nyhedsbureauet AFP at »det er på tide, at vi ændrer vores fødevaresystem, forbedrer vores samarbejde, involverer de sårbare grupper og får det bedste ud af data og den informationen, vi får.«

WWAs rapport bliver offentliggjort som en vigtig oplysning. Den har ikke passeret gennem en lang fagfællebedømmelse, der ellers er et krav for videnskabelige tidsskrifter. Den bruger metoder, der er almindeligt anerkendte.