Havet er dybt, det er stort, og så indeholder det nogle væsener, som mest af alt ser ud til at høre til på en anden planet.

Det opdagede Will Miles, da han gik en tur på Devon strand i England.

Her fik han øje på en havlampret, og for dem, der måske ikke lige ved, hvordan sådan en krabat ser ud, så har den fællestræk med ålen.

I stedet for en mund er der dog blot det, som ligner en sugekop tilsat en frygtelig masse tænder.

Arkivfoto: Her ser en lille havlampret.
Arkivfoto: Her ser en lille havlampret. Foto: John Flesher/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Den lignede en kæmpe, overdimensioneret igle med munden fuld af skarpe, indadvendte tænder,« siger David Miles til nyhedsbureauet Pen News, skriver Dagbladet.

Ifølge naturporten kan lampretten bliver op til 100 centimeter lang, og derfor var det da også en af de større lampretter, som briten stødte på, idet han anslog den til at være 80 centimeter lang.

Han tog et billede af havlampretten og delte det på Facebook, hvor der kom rigeligt med reaktioner på det mindre indbydende væsen.

  • Når jeg siger, at jeg elsker havet, mener jeg egentlig overfladet. Det, der foregår under den, er skræmmende.
  • Jeg skal aldrig bade igen.
  • Det her er en fisk, som man kun troede eksisterede i mareridt.

Pen News har talt med marinbiologen Jarco Havermans, som fortæller, at havlampretten bruger sin 'sugekop' og tænder til at suge blod og kropsvæv, som den lever af.

Den angriber sjældent mennesker, men det kan dog ske, og bidet kan være ganske smertefuldt samt føre til infektion, hvis det ikke behandles.

Danske vandhunde, som er skræmt ved tanken om havlampretten, kan dog glæde sig over, at den er relativt sjælden i vores farvande.