Lyt til artiklen

Der er fundet gulalger i den polsk-tyske flod Oder, hvor mere end 100 ton fisk er døde på uforklarlig vis.

Der er fundet giftige alger i vandprøver fra floden Oder, der er ramt af massiv fiskedød. Det oplyser den polske regering torsdag.

I løbet af de seneste uger er tonsvis af fisk døde i floden, der løber mellem Polen og Tyskland, af uforklarlige årsager.

»Efter yderligere undersøgelser har Institut for Indenlandsk Fiskeri i Olsztyn fundet nogle sjældne mikroorganismer, såkaldte gulalger, i vandprøver fra Oder-floden,« udtaler den polske miljøminister, Anna Moskwa.

En opblomstring af denne type alge kan medføre giftstoffer, der dræber blandt andet fisk og muslinger, forklarer ministeren.

Algerne er ikke skadelige for mennesker.

Den polske regering mener, at et udslip af kemikalier kan være årsagen, og har tilbudt en dusør for relevante oplysninger i sagen.

Hidtil har laboratorietest ikke kunnet fastslå den nøjagtige årsag til katastrofen, der ifølge estimater har dræbt mere end 100 ton fisk på begge sider af grænsen.

Tyskland og Polen har nedsat en fælles ekspertgruppe, der skal tackle den massive fiskedød.

Dette initiativ blev hilst velkommen af Europa-Kommissionen tidligere torsdag.

»At fastslå en årsag og træffe passende foranstaltninger er yderst vigtigt og haster,« sagde talsmand Tim McPhie i Bruxelles.

Han tilføjede, at Europa-Kommissionen også er parat til at sende sine egne eksperter af sted.

Sascha Maier, en ekspert fra den tyske miljøgruppe Bund, har tidligere udtalt, at han mener, at nogle på den polske side af floden på ulovlig vis har hældt kemikalier i floden.

Miljøkatastrofen har desuden medført klager fra tyskerne, over at Polen ikke har informeret dem hurtigt nok.

De første meldinger om døde fisk nåede de tyske myndigheder 9. august, men Polen havde allerede kendskab til døde fisk i slutningen af juli.

/ritzau/dpa