Mokhtar Belmokhtar, er identificeret som leder af den militante islamiske gruppe, der efter sigende har kidnappet op til 41 udlandske arbejdere på et vestligt gasanlæg.
Mokhtar Belmokhtar, er identificeret som leder af den militante islamiske gruppe, der efter sigende har kidnappet op til 41 udlandske arbejdere på et vestligt gasanlæg. Foto: HANDOUT

Den militante gruppe, der har taget et større antal udlændinge - angiveligt 41 - til fange på et vestligt gasanlæg i Algeriet, har tvunget nogle af gidslerne til at bære bombebælter. Det fortæller et fransk gidsel i en telefonsamtale med den franske tv-kanal France 24 ifølge Vg.no.

Det franske gidsel, som ønsker at være anonym, fortæller yderligere, at han bliver holdt fanget sammen med folk fra England, Japan, Malaysia og Filippinerne.

Terroristerne har angiveligt også placeret sprængstoffer rundt omkring i de bygninger, gidslerne befinder sig i.

Ifølge Vg.no har sikkerhedsstyrker lige nu omringet anlægget, der onsdag morgen klokken 5.50 lokal tid blev angrebet. Oprørerne begrunder aktionen med Frankrigs militæroffensiv i Mali, som blev indledt fredag. Algeriet har i den forbindelse tilladt fransk militær at bevæge sig i landet. Også det boligkompleks, hvor arbejderne på anlægget bor, er blevet angrebet.

Onsdag aften hævdede islamisterne, at de havde slået et angreb fra algeriske styrker tilbage, og ifølge nyhedsbureauet ANI påstår de, at gidslerne kommer fra mellem ni og 10 vestlige lande.

Irland, USA, Storbritannien, Japan og Norge har bekræftet, at en eller flere af deres statsborgere er involveret. Blandt andet drejer det sig om 17 ansatte fra det norske olieselskab Statoil. Det skriver Vg.no. Flere medier beretter desuden, at der også skulle være franskmænd og svenskere blandt gidslerne.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyste onsdag aften til Berlingske Nyhedsbureau, at intet tyder på, at der er danskere blandt de tilfangetagne.

De fleste af gidslerne holdes ifølge Vg.no fanget i boligkomplekset, mens kun fem af gidslerne bliver holdt på gasanlægget.

Tre personer blev tidligere onsdag meldt dræbt ved angrebet. Det drejer sig ifølge nyhedsbureauet Reuters om en englænder, en franskmand og en lokal sikkerhedsvagt. Flere, heriblandt to nordmænd, er kvæstet som følge af aktionen.

Mokhtar Belmokthar leder gruppen af gidseltagere, der går under navnet »Den maskerede brigade«. Han bekræfter ifølge Vg.no, at han står bag angrebet. I sommeren 2012 advarede Mokhtar Belmokhtar udlandet mod at blande sig i situationen i Mali.

- Vi agter ikke at sidde med armene over kors, og vi vil handle med fasthed og bestemthed, hvis situationen kræver det, sagde han ved den lejlighed.

Mokhtar Belmokthar har tidligere stået bag flere gidselaktioner, og han er ifølge Vg.no kendt for at bruge vestlige gidsler til at presse den højest mulige løsesum - penge han bruger til at finansiere driften af sin gruppe.

Oprørerne er klar til at løslade de 41 gidsler, men de kræver ifølge ANI blandt andet, at Frankrig indstiller sin aktion i Mali samt løsladelse af 100 islamister, der sidder fængslet i Algeriet.

Den algeriske regering har afvist begge krav.

Torsdag sender Norge et diplomatisk udrykningsteam til Algeriet, som skal styrke landets ambassade under aktionen.

Gasanlægget, der danner rammen om gidseldramaet, ejes i fællesskab af Statoil, britiske BP, et japansk selskab og et statsejet algerisk selskab.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.