En brandmand iført sikkerhedsudstyr forsøger at holde flammerne på afstand af en ejendom nær Wandandian i New South Wales. Det er denne brand, som nu nærmer sig et militært øvelsesterræn.
En brandmand iført sikkerhedsudstyr forsøger at holde flammerne på afstand af en ejendom nær Wandandian i New South Wales. Det er denne brand, som nu nærmer sig et militært øvelsesterræn. Foto: DEAN LEWINS

Brandfolk kæmper for at holde flammerne på afstand, men en af Australiens utallige skovbrande truer nu med at brede sig til et militært øvelsesterræn, der er spækket med ueksploderede bomber og granater. Sker det, kan de blot vente på at ilden raser ud, for så er slukning umulig.

Branden, der raser i skovene ved Wandandian, godt tre timers kørsel syd for Sydney, var torsdag mindre end to kilometer fra Tianjara-plateauet i Morton National Park. Plateauet blev fra 1942 til 1974 blev brugt både som skydeterræn for den australske hærs artilleri og som mål for træning i præcisionsbombning af luftvåbenet. 

Der ligger så meget ueksploderet ammunition i området, at naturvandrere advares på det kraftigste mod at begive sig ind på området.

Det er også alt for farligt at bekæmpe branden, hvis den når frem til øvelsesterrænet, siger Brett Loughlin fra New South Wales frivillige brandvæsen, der er verdens største med 70.000 frivillige brandfolk.

- Vi kan ikke bombe flammerne med vand fra fly, fordi vægten af det dumpede vand kan få bomber eller granater til at sprænge, siger Brett Loughlin til den australske tv-station ABC. Så det bliver med andre ord en totalt no-fly-zone og vi kan ikke gøre andet end at vente på at branden kommer ud på den anden side af øvelsesområdet.

Brandfolkene bruger en special gele, som sprøjtes på træerne og laver brandbælter med bulldozere for at holde flammerne på afstand af øvelsesområdet.

TOPSHOTS-AUSTRALIA-WEATHER-FIRE


Flere end 100 skovbrande raser for øjeblikket i Australien, der er ramt ef en rekordvarm hedebølge med temperaturer, som har været over 50 grader Celcius - i skyggen! Torsdag bød på køligere vejr - kun noget over de 40 grader - så de mange tusinde brandfolk har lavet brandbælter hele dagen for at være forberedt på mere varme og kraftigere vind, som meteorologerne har varslet for i morgen, fredag.

Myndighederne har indført totalforbud mod brug af åben ild i staterne New South Wales, ACT (Australian Capitol Territory) og Victoria, samt det meste af staten South Australia.Foreløbig er ingen mennesker omkommet under den sidste uges kraftige brande, som også hærgede kronprinsesse Marys hjemstat Tasmanien. Men mange landmænd har fået ødelagt deres afgrøder og titusindvis af får er brændt ihjel.

Alene i New South Wales har ilden fortæret mere end 350.000 hektarer landbrugsjord og skov, mens over 100 hjem blev flammernes bytte i Tasmanien i sidste weekend.

Skovbrande er ikke udsædvanlige i det ofte meget tørre Australien. I 2009 kostede en af de værste f slagsen i landets historie 173 mennesker livet.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.