Lyt til artiklen

En gæsteforsker i Tromsø i det nordlige Norge er fredag blevet sigtet for spionage, rapporterer NRK.

Manden, der udgav sig for at være en brasiliansk akademiker, er i ifølge den norske efterretningstjeneste en russisk agent.

Han skal i retten klokken 13 med henblik på varetægtsfængsling, skriver avisen VG.

Han er sigtet efter den norske straffelovs paragraf 121. Den handler om ulovlige efterretninger, der skader nationens grundlæggende interesser. Det kan give op til tre års fængsel.

Manden er også mistænkt for at have bedrevet aktiviteter, der kan skade andre landes sikkerhedsinteresser.

Manden kom til Norge i anledning af en forskningsopgave på universitetet i Tromsø i efteråret 2021. Her har han blandt andet forsket i den nordlige region og hybride trusler.

PST, der er politiet efterretningstjeneste i Norge, tror, at han kan have tilegnet sig oplysninger, der kan misbruges af Rusland.

De mener, at han er en såkaldt sovende spion. Altså en person, som har opbygget en identitet som almindelig borger, men under falsk identitet, og som i udgangspunktet er på mission for en udenlandsk efterretningstjeneste.

Manden har siden tirsdag været interneret med henblik på udvisning.

Den nu sigtede har tidligere nægtet, at han har gjort sig skyldig i noget, han kan straffes for.

Lederen for det projekt, som han var knyttet til på universitet, Gunhild Hoogensen, fortalte tidligere på ugen NRK, at det var manden selv, der tog kontakt til universitet for at arbejde der.

Han skal ifølge hende ikke have opført sig mistænkeligt, så andre kolleger har reageret på det.

Norge er særligt opmærksom over for spionage, efter at droner gentagne gange er blevet set flyvende omkring de norske gas- og olieboreplatforme i Nordsøen.

Flere russere er blevet anholdt inde på land efter at have fløjet med droner.

/ritzau/