Mens militærjuntaen holder Myanmar i et jerngreb, har aktivister opfordret borgerne til at blive hjemme.

Gaderne ligger stort set øde onsdag i Myanmar, hvor det er præcis to år siden, at en militærjunta overtog magten ved et kup og væltede den demokratisk valgte leder Aung San Suu Kyi.

Aktivister har opfordret borgerne på tværs af det sydøstasiatiske land til at holde deres butikker lukket og blive hjemme i protest mod militærstyret.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Militæret erklærede nødretstilstand i landet efter magtovertagelsen.

Nødretstilstanden skulle efter planen hæves med udgangen af januar, men militærjuntaen har signaleret, at den fortsat opretholdes.

Gaderne i landets største by, Yangon, er fra morgenstunden stort set rømmet for mennesker. Det samme er tilfældet i den næststørste by, storbyen Mandalay, og i Mawlamyine i den østlige del af Myanmar.

En militærvenlig gruppe af aktivister ventes at markere toårsdagen for militærkuppet ved at marchere gennem Yangon senere onsdag.

Myanmar har været præget af stor uro siden kuppet og den efterfølgende hårdhændede behandling af særligt afhoppere fra militæret.

Mere end 2900 dissidenter er i løbet af de to år blevet dræbt, og mere end 18.000 er blevet anholdt af militæret.

Aung San Suu Kyi blev landets regeringsleder i 2016, efter det første frie valg i Myanmar i 25 år. Hun modtog senere Nobels fredspris.

Efter militærkuppet for to år siden er hun blevet idømt mere end 30 års fængsel for forskellige påståede forbrydelser.

Sagerne mod hende er dog blevet fordømt vidt og bredt internationalt og ses som et forsøg på at miskreditere den tidligere leder.

Militærjuntaens magtovertagelse har udløst en lang række sanktioner fra Vesten. Og på toårsdagen for kuppet har både USA, Canada og Storbritannien annonceret en ny omgang sanktioner.

Sanktionerne er rettet mod medlemmer og støtter af juntaen.

/ritzau/AFP