Hvad kan Vladimir Putin finde på? Det spørgsmål har mange nok stillet sig selv, siden Tyrkiet tirsdag skød et russisk fly ned. De mest ekstreme teorier går på, at verden står foran en atomkrig - men selvom Putin ifølge nogle nok er gal, ligger det nok ikke lige i kortene. Men som ordsproget siger, kan man aldrig være for sikker. Derfor kommer her en guide til, hvordan du overlever en atombombe, hvis det nu slår helt klik for præsident Putin.

Guiden bygger på en rapport fra den amerikanske regering fra 2010, der rådgiver om, hvad man skal gøre, hvis en atombombe bliver kastet i nærheden af dig. Og er du på selve nedkastningspunktet, er der dårlige nyheder. Her vurderer rapporten, at der er minimal chance for at overleve.

Ikke engang hvis du gemmer dig i et køleskab, som ifølge den seneste Indiana Jones-film fra 2008 ellers er den sikre vej til at overleve, er der håb forude.

»Tæt på nedslaget, er den termiske energi så intens, at infrastruktur og mennesker vil forbrænde,« skriver rapporten.

Den 6. august 1945 smed USA en atombombe over Hiroshima. Den dræbte tusindvis af mennesker - og har efterfølgende slået endnu flere ihjel.
Den 6. august 1945 smed USA en atombombe over Hiroshima. Den dræbte tusindvis af mennesker - og har efterfølgende slået endnu flere ihjel. Foto: NAGASAKI ATOMIC BOMB MUSEUM
Vis mere

Den eneste chance du har for at overleve, er, hvis du befinder dig i en meget, meget dyb bunker, der har en helt ufattelig god eksplosions-beskyttelse.

Er du et stykke væk fra eksplosionen, er der derimod større chance for at overleve - især hvis du følger disse råd.

Det første du vil se fra eksplosionen, er et lysglimt. Hvis det er en bombe på 10 kiloton, vil glimtet være synligt inden for en distance på omkring 15 kilometer. Når du ser det glimt, har du mellem 10 og 15 sekunder til at finde et sikkert sted at søge ly, før trykket fra eksplosionen rammer.

Når du finder et gemmested, skal du dog være opmærksom på, at mange dødsfald kommer som følge af, at huse og bygninger kollapser, når vindtrykket på op mod 1.000 kilometer i timen ankommer. Så sørg for at finde en stabil konstruktion.

En anden ting du skal gøre, er at holde munden åben. Det kan sørge for, at dine trommehinder ikke sprænger.

Hvis du har letantændeligt tøj på - eller befinder dig i nærheden af noget, der kan antænde, er du også i problemer. Den termiske eksplosion vil nemlig antænde det meste på sin vej.

Hvis du endelig overlever eksplosionen, skal du tage benene på nakken. Du har 10 til 20 minutter til at komme væk, for en dødelig mænge stråling falder ned fra paddehatteskyen. Ifølge den amerikanske professor og ekspert i nødberedskab, Iwrin Redlener, skal man et godt stykke væk.

»I de 10 til 15 minutter skal man to kilometer længere væk,« siger han i rapporten.

Men ikke engang dér er du i sikkerhed. Inden for de næste 24 timer vil vinden nemlig bærer den dødelige stråling endnu længere væk.

Når du flygter fra strålingen, er det derfor vigtigt, at du hverken løber imod eller med vindretningen. Løb i stedet vinkelret fra den.

Sådan så atom-eksplosionen i Hiroshima ud fra luften.
Sådan så atom-eksplosionen i Hiroshima ud fra luften. Foto: HIROSHIMA PEACE MEMORIAL MUSEUM
Vis mere

Har du ikke mulighed for at flygte fra nedfaldsstedet, er der to muligheder.

»Hvis du ikke kan komme væk, skal du søge ly. Det kan enten være i en kælder så dybt under jorden som muligt - eller over niende etages højde,« siger Redlener.

Han anbefaler, at du bliver på tilflugtsstedet i minimum ni dage. Her skal du tage masser af tøj på, så din hud ikke bliver ramt af strålingen.

Som guiden illustrerer, er det altså noget omstændeligt at overleve en atombome. Orker du ikke alt dette, kan du jo tage chance og teste Indiana Jones' teori og gemme dig i køleskabet.