Han er noget så sjældent som en borgerlig, svensk statsminister, der har siddet på posten i to perioder. Men tredje gang ser ikke ud til at blive lykkens gang for den borgerlige Fredrik Reinfeldt, som står til at tabe valget i Sverige.

Fredrik Reinfeldt var sit lands hidtil yngste, da han i 2006 som 41-årig blev Sveriges statsminister. Før det havde han brugt tre år på at reformere Moderaterna. Symbolsk og efter Tony Blairs forbillede kom partiet til at hedde Nya Moderaterna, skriver Berlingske.

Fredrik Reinfeldt overtog et parti i splid og med indre magtkampe, der truede med at sende det ud i en årelang politisk ørkenvandring. Reinfeldt gik i gang med at luge ud – og ikke bare i personkredsen.

De nyliberalistiske tanker om minimalstat, store offentlige nedkæringer og markant lavere skat blev til en langt mere midtsøgende linje med accept af velfærdsstatens grundideer. Som Anders Fogh Rasmussen havde gjort det få år forinden, rykkede Reinfeldt mod midten, og han trak stemmer fra et nedslidt socialdemokrati.

Som statsminister har Fredrik Reinfeldt først og fremmest reformeret det svenske velfærdssamfund i tæt parløb med sin populære finansminister, Anders Borg. Og så har han formået at holde sammen på den borgerlige alliance med fire partier, som tidligere mest var kendt for at være rygende uenige.

Offentlige opgaver er blevet udliciteret inden for alle sektorer, og det særlige jobfradrag er blevet sat op i alt fem gange. En kur med skattelettelser har ført til stor international anerkendelse af »det svenske mirakel«. Siden 2006 er der blevet skabt 300.000 nye job i Sverige, mens andre EU-lande har været hårdt ramt af den økonomiske krise.

Men de otte år har også slidt så meget på statsministeren, at det mest sandsynlige fortsat er, at han må aflevere nøglerne til statsministeriet efter søndagens valg, skriver Berlingske. Reinfeldt er trængt. Nye skattelettelser er blevet opgivet, og statsministeren kan indimellem virke både træt og defensiv.

Fredrik Reinfeldts facon er den rolige og saglige. Han er vidende og reflekterende, lytter, men kan også slå til med hårde angreb mod sin modstander. I indvandrerpolitikken er han urokkelig i sit mål om, at Sverige skal være et åbent og tolerant land, som tager imod verdens flygtninge og integrerer dem i det svenske samfund.

Ofte fortæller han historien om, hvordan han som barn i udkanten af Stockholm spillede basketball med unge med meget forskellig baggrund og nationalitet.

Under valgkampen holdt Fredrik Reinfeldt sin efterhånden berømte tale, hvor han appellerede til svenskerne om at »åbne deres hjerter« for de syriske flygtninge, men hvor han også påpegede, at udgifter til at modtage og integrere dem indebærer, at der er meget andet, der ikke bliver råd til.

Andre læser også