Et billede fra en video filmet af et gidsel, der flygtede fra gasanlægget, hvor islamiske terrorister holdt hundredevis af arbejder gidsler, viser angiveligt uidentificerede lig på anlægget. Billederne er blevet vist på algerisk tv.
Et billede fra en video filmet af et gidsel, der flygtede fra gasanlægget, hvor islamiske terrorister holdt hundredevis af arbejder gidsler, viser angiveligt uidentificerede lig på anlægget. Billederne er blevet vist på algerisk tv. Foto: AFP/ENNAHAR TV
Op til fem af gidseltagerne fra gidseldramaet i Algeriet var ansat på gasværket, hævder sikkerhedskilder.

Da det mest spektakulære og blodige gidseldrama i senere tid onsdag fandt sted på et gasfelt i det sydlige Algeriet, fik terroristerne hjælp fra op mod fem arbejdere på gasværket.

Det skriver avisen The Telegraph, der har talt med flere lokale sikkerhedskilder på stedet.

En af de involverede i 'insider-jobbet' var ifølge avisen en fransk statsborger, der pludselig skiftede side, da terroristerne stormede gasværket. Franskmanden skal efterfølgende have taget del i gidselaktionen, inden han selv blev dræbt, da den algeriske hær gik til angreb på terroristerne.

Algeriet

Flere andre terrorister menes at have kendt til interne procedurer på fabrikken ligesom de vidste, hvilke værelsesnumre de ansatte boede på. Der er ifølge sikkerhedskilderne nu indledt en undersøgelse af fire andre overlevende arbejdere på gasværket, der mistænkes for at hjælpe gidseltagerne ind i det tæt bevogtede gasfelt.

Det store spørgsmål efter gidseldramaet, som sluttede med en større aktion fra den algeriske hær lørdag, er hvordan gidseltagerne kunne komme ind på anlægget og skaffe sig total kontrol over de mange gidsler.

ALGERIA-MALI-CONFLICT

Flere sikkerhedseksperter har undret sig over, at det forholdsvis let lykkedes for terroristerne at trænge ind på gasfeltet, hvorfor flere hælder til teorien om et insiderjob.

- Disse anlæg er meget beskyttede. Operationen må have været forberedt over ganske lang tid. Enten var der en indgang åben et sted, eller også var der intern meddelagtighed, siger GEO-rådgiver Louis Caprioli til The Telegraph.

Sikkerhedskilder siger til Reuters, at dødstallet efter gidseldramaet med 23 dræbte og 25 lig i hvert fald er oppe 48.

Samtidig er der meldt om 32 dræbte gidseltagere.

Fem nordmænd savnes fortsat, ligesom der savnes tre britiske statsborgere og en person, der har opholdstilladelse i Storbritannien.

Islamistlederen Mokhtar Belmokthar har meddelt, at han står bag angrebet mod gasanlægget i Algeriet.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.