Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, bebuder en streng lovpakke, der kan fratage udenlandsk fødte kriminelle deres franske statsborgerskab.

Præsident Nicolas Sarkozy advarer om, at Frankrig vil fratage udenlandsk fødte forbrydere, der bruger vold mod politiet eller offentlige embedsmænd, deres franske statsborgerskab.

Samtidig med, at præsidenten kæmper med elendige meningsmålinger som følge af den økonomiske skandale, regeringen er involveret i og i kølvandet på en bølge af voldelig uro, bebuder Sarkozy en sensationspræget pakke af overdrevent strenge sikkerhedsforanstaltninger.

Øverst på listen i en uge, da Sarkozy allerede har truet med at udvise udenlandske romaer, der begår forbrydelser, tilbage til Østeuropa, var et løfte om at stramme nationalitetsreglerne for ikke-fransk-født kriminelle.

- Statsborgerskabet bør fratages enhver af udenlandsk oprindelse, som bevidst bringer en politibetjents, en soldats, en gendarm eller en anden offentlig myndighedspersons liv i fare, siger Sarkozy.

I en tale i Grenoble, som i de seneste uger har været scene for sammenstød mellem politi og bevæbnede ballademagere, sagde Sarkozy, at udenlandske mindreårige, der begår kriminalitet, i fremtiden vil få vanskeligere ved at opnå statsborgerskab, når de bliver ældre.

Han lovede endvidere at se på de sociale ydelser, som udbetales til indvandrere, der ikke er registreret med bopæl i Frankrig. Løftet kommer i en tale midt under fornyede beskyldninger om, at Sarkozy er svinget til højre for at aflede opmærksomheden fra regeringens massive politiske problemer.

/ritzau/AFP