Lyt til artiklen

Den enorme skovbrand, som raser mellem Virsbo og Sala i Midtsverige er ikke blot en af de største i landets historie. Den er også historisk, fordi svenskerne for første gang har måtte bede udenlandske myndigheder om hjælp med at bekæmpe flammerne.

Det fortæller Lars-Gunnar Strandberg, der er ekspert i naturulykker i den svenske beredsskabstyrelse (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap / MSB).

Allerede søndag sendte de svenske myndigheder en forespørgsel til samtlige europæiske lande om hjælp i form af brandbekæmpningsfly. Mandag kom der svar fra Italien: Vi kan sende jer et par fly.

Flyene ventes til Sverige i løbet af mandag aften, men bliver formentlig først indsat i slukningsarbejdet tirsdag.

Sverige havde selv i midten af 1990'erne brandslukningsfly i beredskabet under en treårig forsøgsperiode.

- Selv om vi havde 2500 brande i løbet af de tre år, kom flyene aldrig i aktion. Derfor blev de aldrig anskaffet permanent, da det blev vurderet at være for dyrt i forhold til nytteværdien, fortæller Lars-Gunnar Strandberg til vlt.se.

- De italienske vandflyvere er af typen CL 415 (Bombardier 415 Superscooper), specialbygget i Canada og de kan hver rumme 6130 liter vand, som det henter i én hurtig optankning, som tager 5-7 sekunder, fortæller Lars-Gunnar Strandberg til expressen.se.

Helikopterne, som allerede deltager i slukningsarbejdet, kan hver transportere mellem 1000 og 15000 liter vand i kurve, som hænger under helikopteren.

Det nationale svenske beredskab har foruden flystøtte også sørget for ekstra pumper og slanger til brandfolkene, som kæmper på jorden.

- Det her er en af de største skovbrande i moderne tid. I 2000 havde vi en stor (skovbrand, red.) i Boden. Den var måske større i udstrækning, men i det her området bor der betydeligt flere mennesker, siger Lars-Gunnar Strandberg.

Se kort over skovbranden HER