Gen-forskere har skabt nye rhesusaber ved at blande celler fra seks forskellige fostre. Det er første gang, primater laves til kimærer.

Tre små rhesusabehanner på et laboratorium i USA har vakt opsigt ved at være de første levendefødte primater, der er en blanding af flere individer end de to, som de fleste af vi pattedyr er skabt af.

De tre små aber, Roku, Hex og Chimero, har seks forskellige ophav. De er hver især dannet af celler fra seks fostre, som meget tidligt i fosterudviklingen er samlet i ét æg og har udviklet sig til ét individ.

Videnskaben har længe kunnet lave disse såkaldte kimærer af mus. Det sker ved at sprøjte fosterstamceller ind et befrugtet museæg, hvor de smelter sammen med fosteranlægget og danner én mus med blandede arveanlæg. Metoden bruges til at skabe de såkaldte "knock-out"-mus, hvor et enkelt gen slåes ud - knock-outes - så forskerne kan lave forsøg med, hvad genet betyder for denne eller hin sygdomstilstand eller behandling.

Smeltede ikke sammen

Metoden med forsterstamceller virker bare ikke med primater, og det skyldes ikke mangel på forsøg. Men forsterstamcellerne afvises i det befrugtede primatæg og optages ikke som hos musene i fosteret.

Forskerne bag de tre små rhesusabe-kimærer gik derfor et trin tilbage i fosterudviklingen og arbejdede med endnu mere potente stamceller fra befrugtede og levende fosteranlæg, der kun lige var begyndt at dele sig. Disse "totipotente" stamceller kan udvikle sig til alle former for væv, og det lykkedes at få dem til at udvikle sig sammen i ét æg til én abe.

Cellerne fra de levende fosteranlæg smeltede dog aldrig helt sammen i aberne, sådan som de opdyrkede fosterstamceller gør i musefostrene. Så rhesusabe-kimærerne har seks forskellige cellelinier med individuelle arveanlæg fra seks forskellige forældre-genomer i deres kroppe. Vi andre har celler med ét genom, dannet ud fra begge vore forældre.

De seks individuelle celleliner samarbejder om at danne væv til en hel abekrop, der indtil videre er velfungerende i alle de tre små aber,

At det er nødvendigt at gå tilbage til de levende og toti-potente stamceller, fremfor de dyrkede og pluripotente fosterstamceller, viser os noget nyt om primaters helt tidlige udvikling, som måske kan bane vejen for stamcelle-terapi.

Og at vi nu kan lave kimærer af primater bringer ikke nødvendigvis Frankensteins monster et skridt nærmere, selvom en af de rent tekniske forhindringer er fjernet for at lave blandingsmennesker. Vi kan allerede i princippet klone mennesker og det er faktisk ikke første gang, en primat med blandet gen-materiale er født. I 2001 skabte de samme forskere fra Oregon Health and Science University, som nu har lavet abe-kimærerne, en rhesusabe der var tilført fremmed arvemateriale i fostertilstanden.

Rhesusaber er meget anvendte i laboratorier til medicinsk forskning. HIV/Aids-medicin og en lang række vacciner afprøves på aber, både for at se om det nye lægemiddel kan kurere sygdommen, og om det har uventede bivirkninger,