Alt er klar til, at mausoleet over den afdøde palæstinensiske leder Yassir Arafat tirsdag bliver åbnet, så eksperter fra en række lande kan undersøge de jordiske rester af Arafat for spor af det radioaktive stof polonium 210, oplyser TV-stationen, al Jazeera.

Eksperterne fra Frankrig, Rusland og Schweiz begyndte mandag at ankomme til Ramallah på Vestbredden, hvor Arafat blev stedt til hvile i oktober 2004.

Al Jazeera skriver, at hvert forskerhold vil tage prøver af Arafats knogler, som efterfølgende vil blive analyseret individuelt af forskerholdene. Yderligere vil forskerne tage prøver fra det jord, der blev lagt i Arafats grav. Noget af jorden i graven stammer oprindeligt fra Jerusalem,

Senere tirsdag vil Arafats jordiske rester atter blive begravet under en militær ceremoni.

Yassir Arafat døde efter få ugers sygdom på et militærhospital i Frankrig, uden at de franske læger kunne give en forklaring på, hvorfor han døde.

Hans enke Suha overlod senere hans beklædningsdele til al Jazeera sammen med blandt andet en tandbørste for at genstandene kunne blive undersøgt på et laboratorium i Schweiz. Her fandt teknikere spor af polonium 201, som blev sagt ikke kunne stamme fra naturlige kilder.

Opdagelsen førte til en strøm af spekulationer om, at Arafat var blevet forgiftet med det radioaktive stof, der blandt andet bruges som brændstof i satellitter, og at det var israelerne, der stod bag.

Det vil tage forskerne adskillige måneder at nå frem til et resultat, og arbejdet bliver ikke nemmere af, at halveringstiden for polonium 210 er 138 dage, hvilket betyder, at de eventuelt tilbageværende mængder radioaktivitet vil være forholdsvis beskedne.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.