Vi sætter vores fremtid på spil, hvis der ikke handles nu.

Sådan lyder beskeden fra mere end 15.000 forskere fra hele verden i et åbent brev med den dystopiske titel 'Advarsel til menneskeheden'.

Det skriver flere internationale medier, herunder Sky News.

Forskerne påpeger, at de påvirkninger vores jord udsættes for, blandt andet som konsekvens af klimaforandringer, vil forårsage stor skade, som aldrig kan blive genoprettet. Forfatterne til brevet problematiserer også den stærkt voksende befolkning.

I sidste ende kan det betyde enden på Jorden og livet, som vi kender det, påpeger de 15.364 forskere fra 184 lande som har underskrevet brevet.

»Vi sætter vores fremtid på spil ved ikke at tøjle vores intense, men geografiske og demografiske ulige forbrug og ved ikke at opfatte vores fortsat hurtige befolkningstilvækst som en primær drivkraft bag mange økologiske og samfundsmæssige trusler,« lyder det fra professor William Ripple fra Oregon State University, der er en af hovedforfatterne til det åbne brev, der kommer mens en FN-konference om klimaforandringer i øjeblikket finder sted i den tyske by Bonn.

Det er ikke første gang, at en stor gruppe forskere danner fælles front for at påpege, hvordan vores adfærd er i gang med at ændre Jorden drastisk.

Tilbage i 1992 gik 1.700 forskere sammen i 'Unionen af bekymrede forskere' for at advare verden om, hvilken grum fremtid man gik i møde, hvis tingene ikke blev bedre. 25 år senere skulle det vise sig, at situationen kun er forværret markant.

Udover det lykkelige faktum at hullet i ozonlaget er stabiliseret, så finder de mere end 15.000 forskere bag det nye, åbne brev ikke nogen grund til optimisme.

De påpeger blandt andet, at på de seneste 25 år er verdens population steget med 35 procent, mængden af frisk vand pr. indbygger er faldet med 26 procent, temperaturerne er steget markant, og mere end 300 millioner tønder land er blevet udryddet.

Derudover er områder i havet med såkaldte 'døde zoner', hvor der næsten ikke kan eksistere liv, steget med 75 procent.

Tilbage i 1992 mente forskerne, hvoraf flere var nobelprismodtagere, at de menneskelige virkninger på verden kunne føre til 'stor menneskelig elendighed', og nu håber den store gruppe forskere, at deres opråb for alvor vil få folks øjne op for problemets alvor.

»Vi håber, at vores brev vil anspore en udbredt offentlig debat om det globale miljø og klima,« lyder det fra William Ripple.