I et stort og nyskabende studie har 28 forskere undersøgt Jordens tilstand.
På flere parametre ser det skidt ud, men der er faktisk også et lyspunkt.
Studiet, som er publiceret i det anerkendte tidsskrift Science, er ifølge den norske klimaforsker Hans Olav Hygen nyskabende, idet det ikke kun er klimaet, som er i fokus.
Forskere på tværs af flere faglige discipliner – herunder den danske oceanograf og klimaforsker Jørgen Bendtsen fra Københavns Universitet – har deltaget i studiet, hvor de blandt andet har kigget på biomangfoldighed og landbrug.
De kommer frem til, at Jorden er presset.
Hårdt presset.
På seks af de ni områder, forskerne har undersøgt, konkluderer de, at vores planet er presset udover tærsklen for, hvad den kan klare.
Det gælder blandt andet for klimaændringer, afskovning, tab af biologisk mangfoldighed og tilgængelighed af rent drikkevand. På to andre områder, havforurening og luftforurening, er Jorden presset helt til grænsen, lyder det.
»Jordens kapacitet er sprængt,« siger den norske klimaforsker Hans Olav Hygen til VG.
Han drager paralleller til noget de fleste kan forstå, nemlig privatøkonomi:
»Jorden bruger flere penge, end den får ind. Nu er det kommet dertil, at verden er et konkursbo,« lyder det fra Hans Olav Hygen, som ikke er en af forskerne bag studiet.
Heldigvis er der også godt nyt.
For nedbrydningen af ozonlaget er stoppet. Ja, faktisk er ozonlaget blevet genoprettet en anelse, lyder det fra forskerne.