Satellitbilleder fra Google Earth har i flere år været benyttet af professionelle arkæologer til at kortlægge oldtidens mysterier. Tidligere fløj videnskabsmændene med fly over ruiner og ørkener, men med få klik på computeren har Google Earth givet arkæologer adgang til nye områder og nye opdagelser.  Herunder næsten fire hundrede uopdagede og mystiske stenstrukturer i Saudi Arabiens ørken.

David Kennedy, arkæolog fra University of Western Australia, forklarer, at stenstrukturerne bliver kaldt for »porte« på grund af deres unikke formation. Han forklarer, at de mystiske stenstrukturer først bliver synlige, når man ser dem oppefra med satellitbilleder. Selvom han i næsten et årti har kortlagt stenstrukturerne, ved han dog endnu ikke, hvad deres oprindelige formål har været. De forbliver i dag et mysterium. De kan meget vel være blevet bygget af oldtidens nomadefolk for flere tusinder år siden. Et folk, som der ikke findes mange oplysninger omkring, men ifølge Kennedy kan de meget vel være de moderne beduiners forfædre.

»Vi har det med at se på Saudi Arabien som bare en ørken, men det er i praksis en enorm arkæologisk skattekiste derude, som skal identificeres og kortlægges,« fortæller han til New York Times.

Dr. David Kennedy har siden 1997 fløjet med fly og helikopter henover Saudi Arabiens nabolande, hvor han har fotograferet lignende sten - og lavastrukturer i ørkenlandskabet. De mystiske stenstrukturer strækker sig over lande som Jordan og Syrien og ind i Saudi Arabien. Dr. Kennedy har dog aldrig udforsket den Saudi Arabiske ørken, da han ikke har kunne få den nødvendige tilladelse til at udforske landet fra luften. Men så blev Google Earth introduceret.

Det første fund med satelitbilleder

I 2004 udforskede en gruppe amatør-arkæologer fra Saudi Arabien et lavafelt kendt som 'Harrat Khaybar'. I blandt dem var Dr. Abdullah Al-Saeed, som i ørkenen fandt stenvægge på op til tre meter i højden, men fordi han ikke så stenstrukturerne oppefra forstod han på daværende tidspunkt ikke omfanget af konstruktionerne. Først fire år senere vendte han tilbage til området. Denne gang med hjælp fra Google Earths satellitbilleder.

Det, billederne afslørrede, gjorde Dr. Abdullah Al-Saeed mundlam. Nu kunne han pludselige navigere rundt i det enorme ørkenlandskab oppefra og se dets design for første gang.

Efterfølgende udforskede Dr. Al-Saeed opdagelserne i ørkenen igen. Denne gang til fods. Han sendte flere billeder fra landskabet sammen med Google Earth satellitbillederne til arkæologer rundt om i verden til videre forskning. En af dem var Dr. Kennedy fra University of Western Australia.

Og selv professionelle arkæologer som Dr. Kennedy reagerede med forbløffelse over synet. Den dag i dag, ved de stadig ikke, hvad strukturerne har været brugt til. De ligner nemlig ikke formationer, der har været benyttet til beboelse og heller ikke fælder til at fange dyr.

I næsten et årti har Dr. Kennedy kortlagt mere end 400 stenkonstruktioner i den Saudi Arabiske ørken, hvor nogle af de såkaldte porte måler helt op til næsten 500 meter i længden.