Lyt til artiklen

»Det får Putin til at virke næsten moderat.«

Den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev, der er næstformand i Ruslands sikkerhedsråd, har den seneste tid taget en mere ekstrem rolle på sig i udenrigs- og sikkerhedspolitikken.

Det kom blandt andet forleden til udtryk, da han hævdede, at Ukraine skulle have truet med at blive en atommagt – og at det var derfor, Rusland besluttede sig for at gå ind i nabolandet. Det skriver VG.

»De (ukrainerne, red.) ville med djævelsk glæde have brugt det mod os og mod deres egne borgere. De truede eksplicit med at genoptage atomprogrammet. Og det var en af ​​grundene til at indlede den militære specialoperation,« har Dmitrij Medvedev blandt andet skrevet på Telegram.

Arkivfoto af Dmitrij Medvedev og Vladimir Putin.
Arkivfoto af Dmitrij Medvedev og Vladimir Putin. Foto: DMITRY ASTAKHOV
Vis mere

Til VG fortæller Karen-Anna Eggen, der er forsker ved Institut for Forsvarsstudier, at det ikke er første gang, russerne er kommet med den slags beskyldninger, som også bruges som 'et af flere påskud for og begrundelse for Ruslands krigsførelse'.

Hun forklarer samtidig, at Medvedev er en mange aktører, der har taget en mere ekstrem rolle på sig under krigen:

»Det får Putin til at virke næsten moderat. I Ruslands krig mod Ukraine er Medvedev en del af krigophidserne, og han spiller en rolle i systemet på lige fod med Kadyrov og Prigozjin,« siger Eggen med henvisning til Tjetjeniens leder Ramzan Kadyrov og manden bag den kontroversielle lejesoldathær 'Wagner-gruppen', Jevgenij Prigozjin.

»Alt sammen er det aktører, der bereder grunden til mere brutalitet og brug af vold over for nabolandet – og øget pres på Vesten. Og de er særligt nyttige for Putin, nu hvor det går så dårligt på slagmarken for Rusland,« forklarer hun videre til VG.

Arkivfoto af Dmitrij Medvedev og Vladimir Putin.
Arkivfoto af Dmitrij Medvedev og Vladimir Putin. Foto: SPUTNIK
Vis mere

Den seneste tid er Medvedev kommet med en række opsigtsvækkende og bombastiske udtalelser.

I september forklarede han blandt andet, at hans land har ret til at forsvare sig selv med atomvåben, hvis det bliver presset ud over dets grænser:

»Dette er helt klart ikke bluff,« sagde han dengang.

Forleden hævdede han også, at de vestlige lande rykker tættere på endnu en verdenskrig, efter et missil tirsdag aften faldt ned i Polen nær grænsen til Ukraine:

»Episoden med det formodede ukrainske 'missilangreb' på en polsk farm beviser blot en ting. Nemlig at Vesten ved at føre en hybridkrig mod Rusland rykker tættere på verdenskrig,« skrev Dmitrij Medvedev efterfølgende på Twitter.

Du kan løbende følge udviklingen i den russiske krig i Ukraine i vores liveblog lige HER.