Lyt til artiklen

Pressen skal passe på med at formidle Anders Breiviks manifest ukritisk, advarer forskere og journalist.

Journalister skal ikke ukritisk videregive manifestet fra den terrorsigtede Anders Behring Breivik. Så kan pressen blive nyttige idioter i hans pr-kampagne.

Det siger norske journalister efter omfangsrig omtale af det såkaldte manifest på 1500 sider, som han fredag offentliggjorde kort før sit bombeangreb mod regeringskvarteret i Oslo samt likvideringen af knap 90 unge socialdemokratier på øen Utøya.

- Man bør være forsigtig med at analysere hans tanker og diskutere ideologien og budskabet i manifestet med fascination. Faren er, at pressen bliver nyttige idioter ved at sprede budskabet, og man må også tænke på, om budskabet smitter, siger Eva Sannum.

Hun sidder i Pressens Faglige Udvalg i Norge. Hun mener, at pressen hidtil har håndteret den vanskelige opgave godt trods etiske udfordringer samt et konstant behov for nye oplysninger.

TROR DU, AT BREIVIKS IDEOLOGI KAN BLIVE SPREDT PÅ GRUND AF AL DEN OMTALE, HAN NU FÅR? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Voldsforskeren Ragnhild Bjørnebekk advarer om, at Breiviks manifest får sit eget liv på internettet.

- Pressen må forvalte det rigtigt og ikke præsentere det på en sensationel, men objektiv og informativ måde, siger hun.

Breivik skriver blandt andet, at han har brugt 300.000 euro (ca. 2,25 millioner kroner) på at forberede sine terrorangreb. Han ser ifølge samfundsforskeren Bjørn Stærk mere sine terrorangreb som et middel til at sprede manifestets budskab.

- Grotesk nok kan det dermed virke, som om han ser terrorhandlingerne som en del af bogens markedsføring, skriver Bjørn Stærk i en kronik i avisen Aftenposten.

- Det føles kvalmt at videreformidle disse idéer. På den anden side har vi ikke længere noget valg. Angrebet er sket, nu gælder det om at forstå, skriver Bjørn Stærk.

Hvad synes du om, at pressen videreformidler Breiviks budskaber? Ender det med, at massemorderen får sin vilje ved at hans vanvittige ideologi bliver markedsført eller er det godt at alt kommer frem i sagen?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. i morgen.

/ritzau/