En gruppe norske forældre på Ekholt Skole i Rygge Kommune er i en ophedet konflikt med skolens ledelse, efter rektoren bad dem droppe ordet 'jul' i en invitation til årets julefrokost.

Konflikten startede på et møde i september. Det skriver Dagbladet.no

På mødet fik forældrene til børn på den norske Ekholt Skole at vide, at skolens rektor Line Lofstad Andersen hellere ville have, at forældrene inviterede til 'december-frokost' eller 'vinter-frokost' i stedet for julefrokost.

Argumentet var, at ordet 'jul' kunne afskrække børn, som ikke fejrer jul fra at deltage i arrangementet.

Men den opfordring tog forældrene ikke pænt imod. De opfattede det i stedet som en slags forbud mod julen, og flere har rettet henvendelse til lokalpolitikere fra Fremskrittspartiet i Rygge for at få opbakning.

»Vældig mange forældre har taget kontakt. Fejring af julen er en tradition med dybe rødder i det norske samfund, og i den norske skole. Nogle ting bør man slet og ret ikke rokke ved,« siger Michael Torp fra partiet til Dagbladet.no og melder sig dermed på forældrenes side.

Sagen har skabt så meget røre i byen, at historien nu har spredt sig fra lokalmedierne til de større landsdækkende medier.

Den norske folketingsrepræsentant (i Norge kaldet Stortinget, red.) Ulf Leirstein, som også er fra Fremskrittspartiet, gik selv på skolen, da han var barn. Han melder sig nu også på banen med en holdning til fjernelsen af ordet 'jul'.

På Twitter skriver han:

'På min gamle barndomsskole Ekholt i Rygge skal man ikke længere have lov at bruge ord som jul og påske. For man kan støde nogen... tragisk, ' skriver han i tweetet.

Skolens rektor Line Lofstad Andersen mener, at der er tale om en stor misforståelse, og at skolen aldrig har ment det som et juleforbud.

»Hvis de har opfattet det sådan, at vi ikke skal fejre jul mere på Ekholt Skole, og at vi skal slutte med at bruge det ord, så forstår jeg det vældig godt. Så ville jeg også selv have reageret. Vi fra skolen synes, julen er virkelig flot, og vi vil selvsagt fremme norske juletraditioner og værdier,« siger hun til det norske blad Vårt Land.

Hun forklarer, at det udelukkende var en opfordring til at kalde julefrokosten noget andet, for at alle elever kunne deltage, da der hver december ifølge rektoren er elever, som ikke ønsker at være med til sociale arrangementer.

Hun nægter dog, at skolen modarbejder norske traditioner og nævner, at skolen både afholder eksempelvis julegudstjenester, Santa Luciaoptog og dans om juletræet.

Tirsdag har rektoren indkaldt til et informationsmøde på skolen for at afklare misforståelsen. Sagen har af flere medier fået tilnavnet 'Juleoprøret på Ekholt'.