En fransk kok synes, det er for stort et pres at have tre michelin-stjerner. Derfor vil han ikke med i den næste michelin-guide.

Den franske stjernekok Sebastien Bras har bedt Michelins smagsdommere om at køre uden om hans restaurant, Le Suquet, i den franske by Laguiole. Det er nemlig for stort et pres at skulle levere trestjernet kvalitet på hver eneste tallerken, som forlader køkkenet. Derfor siger den udmattede kok nu stop.

»Du bliver inspiceret to eller tre gange om året, men ved aldrig hvornår. Hver eneste ret, der ender på bordet, kan blive bedømt. Det betyder, at hver dag kan én af de 500 retter, der kommer fra køkkenet, blive vurderet,« siger Sebastien Bras ifølge Ritzau og AFP.

Han vil i stedet fokusere på at lave gourmetmad til restaurantens gæster frem for en mulig michelindommer.

Restauranten Le Suquet blev tildelt tre stjerner, der er det ypperste i michelinguiden, i 1999. Men nu ønsker Sebastien Bras altså ikke at blive bedømt i guiden for 2018.

Rainer Gassner. Fotograf Per Petersen
Rainer Gassner. Fotograf Per Petersen
Vis mere

Herhjemme oplever ejer og køkkenchef på restaurant ’Ti Trin Ned’ i Fredericia, Rainer Gassner, det ikke på samme måde som et pres at have fået tildelt en michelin-stjerne.

»Jeg er nærmere bekymret for at miste den igen,« siger han, da han bliver spurgt, om han kan genkende det pres, den franske kok føler sig udsat for.

Restauranten fik tildelt michelin-stjernen i februar i år.

»Jeg tror helt klart, at der en forskel på at have en, to eller tre stjerner. Presset er nok lidt anderledes, hvis man har flere, fordi hele verdens øjne så hviler på dig,« siger Rainer Gassner, der dog godt har kunnet mærke en øget interesse for restauranten, efter stjernen blev tildelt.

»Det er helt klart positivt, fordi vi har fået flere gæster, og vi nu kan tillade os at tage den frihed kun at holde åbent fire dage om ugen. Men vi er ikke bekymrede for, om vi kan holde niveauet. Vi har lavet det samme i 16 år og har ikke lavet de store ændringer, efter vi fik stjernen. Så vi kan godt klare presset, og det er ikke noget, der holder os søvnløse om natten,« siger ejeren af ’Ti Trin ned’ til BT.

Bras er ikke den første stjernekok, der vender ryggen til Michelin. Det har en håndfuld andre restauratører også gjort det seneste årti. Michelin oplyser, at det dog er første gang, at en fransk kok har bedt om at blive droppet fra den gastronomiske guide, uden at årsagen bunder i en stor ændring i forretningen.