Lyt til artiklen

Onsdag blev nye billeder frigivet fra NASAs James Webb-rumteleskop.

Teleskopet formåede blandt andet at fotografere Neptun og planetens ringe, der ellers er svære at fange.

»Det er tre årtier siden, vi sidst så disse svage, støvede ringe, og det er første gang, vi har set dem i det infrarøde (kamera, red.),« fortæller Neptun-eksperten og tværfaglig videnskabsmand på Webb-projektet, Heidi Hammel, i en pressemeddelelse fra NASA.

Nogle af ringene er nemlig ikke blevet observeret, siden NASAs Voyager 2 fik det første bevis for deres eksistens under en forbiflyvning i 1989.

Billede af Neptun fra James Webb-rumteleskopet. Foto: NASA
Billede af Neptun fra James Webb-rumteleskopet. Foto: NASA
Vis mere

Neptun er den ottende og fjerneste planet i solsystemet. Planeten og dens nærmeste nabo, Uranus, er kendt som 'isgiganter', fordi deres indre består af tungere grundstoffer end gasgiganterne Jupiter og Saturn, som er rigere på brint og helium.

På de nye billeder ser Neptun hvid ud, hvilket står i kontrast til dens typiske blå udseende. Dette skyldes, at metan, som er en del af planetens kemiske sammensætning, ikke ser blå ud i Webbs nær-infrarøde kamera.

Derudover fangede James Webb-teleskopet 7 af Neptuns 14 kendte måner, inklusive dens største måne, Triton, som bevæger sig rundt om planeten i et usædvanligt baglæns kredsløb.

Forskere planlægger at bruge Webb-teleskopet til at studere Triton og Neptun yderligere i de kommende år.