Svalbard, et af de nordligst beboede områder i verden, er lørdag et af de varmeste steder i Norge.

Der er lørdag målt over 20 grader i øgruppen Svalbard, der er et arktisk område nord for Norge.

Det skriver det norske medie NRK.

Ifølge NRK er det første gang i 40 år, at der er målt over 20 grader på Svalbard. Det er også anden gang nogensinde.

Omkring klokken 14.30 sneg temperaturen på Svalbard sig op på 20,7 grader.

Dermed kan lørdagens vejr meget vel komme til at slå rekorden på 21,3 grader, der blev målt 16. juli 1979, siger norsk statsmeteorolog Magnus Ovhed.

- Vi har lidt et omvendt vejr i dag. Varmerekorden fra 1979 kan være i fare i løbet af dagen, siger han til NRK.

De høje temperaturer er usædvanlige, fordi Svalbard er et af de nordligst beboede områder i verden.

Magnus Ovhed fortæller, at der omvendt blot er målt omkring 15 grader i det sydlige Norge.

Svalbard er altså et af de varmeste steder i Norge denne lørdag, og det skyldes varme luftstrømme fra Rusland, lyder vurderingen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Den mest oplagte forklaring er, at der har været rigtig varmt inde over det centrale Rusland og den nordlige del af Rusland. Noget af den varme er så blevet transporteret op til Svalbard, siger vagthavende Henning Gisselø.

Spørgsmål: Det er første gang i 40 år, at der måles over 20 grader på Svalbard. Er der noget, som tyder på, at det skyldes klimaforandringer?

- Måske. Umiddelbart skal man passe på med at lægge for meget i det med klimaforandringer, for det er noget med, at varmen bliver fordelt hen over den nordlige halvkugle.

- Vi har jo altså haft en juli, hvor det har været rimelig køligt i Vesteuropa, og det har betydet, at der har været meget varme østpå.

- Og så er det ophobningen af den varme, som måske lige har fået et skub længere nordpå og er nået Svalbard. Så en direkte følge af klimaforandringerne, det synes jeg ikke, man kan sige, siger Henning Gisselø.

De høje temperaturer på Svalbard betyder også, at der i øjeblikket er meget smeltevand, som medfører en langt højere vandstand end i en almindelig juli. Det gælder særligt i den tidligere mineby Longyearbyen, hvor der i gennemsnit er seks grader om sommeren.

/ritzau/