Der blev ikke givet nogen form for forklaring, da den kinesiske præsident helt usædvanligt meldte afbud til et topmøde i weekenden.

Det har siden ført til massevis af spekulationer – og nu mener en analytiker, at afbuddet kan være et helt klart signal.

Det skriver CNN.

Tidligere denne uge kom det frem, at den kinesiske præsident, Xi Jinping, ikke har tænkt sig at deltage i weekendens vigtige G20-topmøde, hvor verdens mest indflydelsesrige ledere samles.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, ses her under Brics-mødet i Sydafrika i august 2023.
Den kinesiske præsident, Xi Jinping, ses her under Brics-mødet i Sydafrika i august 2023. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Siden han kom til magten tilbage i 2012, har han aldrig misset et G20-topmøde, og faktisk er det første gang nogensinde, en kinesisk præsident misser det, siden det første ledertopmøde blev afholdt i 2008.

Der er derfor tale om et opsigtsvækkende fravær.

Af den grund har det også ført til massevis af gætterier og spekulationer – for hvad kan årsagen til fraværet være?

Nogen har gættet på, at det kan skyldes helbredsproblemer hos den 70-årige præsident. Andre mener, det kan skyldes problemer i hjemlandet.

En kold skulder til værtsnationen Indien, som Kina har ligget i en grænsestrid med, er også blevet nævnt som et bud, og det samme er stormagtsrivalisering med USA.

Over for CNN vurderer George Magnus, der er økonom og tilknyttet China Center ved Oxford University, at Xi Jinpings fravær kan være et signal.

Et signal om hans desillusionering over det eksisterende globale styringssystem – og strukturer, som Jinping ifølge analytikeren ser som alt for domineret af amerikansk indflydelse.

I stedet vurderer George Magnus, at Xi Jinping muligvis prioriterer multilaterale fora, der passer ind i Kinas egen vision for, hvordan verden skal styres.

Her ses Xi Jinping sammen med den russiske præsident, Vladimir Putin, i Rusland i marts 2023.
Her ses Xi Jinping sammen med den russiske præsident, Vladimir Putin, i Rusland i marts 2023. Foto: Pavel Byrkin/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Herunder det nyligt afholdte Brics-topmøde – som eksempelvis Brasilien, Rusland, Indien og Sydafrika deltager i – og det kommende 'Belt and Road Forum', der blandt andet har til formål at genoprette handelsvejen mellem Kina og Europa og Afrika via kæmpemæssige investeringer i jernbaner, havne, veje og anden infrastruktur.

»Der kan være et element af en bevidst stikpille mod Indien (med Xi Jinpings fravær, red.), men det kan også være en erklæring om, at der er forskellige ledelsesstrukturer, som Xi Jinping synes er vigtige – og G20 er måske ikke en af dem,« siger George Magnus til CNN:

»(Xi) kan have ønsket at statuere et eksempel med det indiske G20 og sagt: 'Det er ikke noget, jeg vil deltage i, for jeg har vigtigere ting at tage mig til'.«

I næste måned forventes den kinesiske leder at være vært for netop 'Belt and Road Forum', og ifølge George Magnus kan den slags initiativer og projekter nu have en højere status i Kina.

De udgør samtidig et alternativ til de initiativer, som Kina traditionelt set har tilsluttet sig, hvor man har måttet dele rampelyset med USA, forklarer han:

»Det sender også et budskab til resten af verden – ikke kun lande i det globale syd, men også vaklende lande i den liberale demokratiske verden – om, at dette er Kinas bane,« siger George Magnus til CNN.

I stedet for Xi Jinping vil den kinesiske premierminister, Li Qiang, møde op til weekendens G20-topmøde, der lørdag og søndag finder sted i den indiske hovedstad, New Delhi.

Heller ikke den russiske præsident, Vladimir Putin, deltager i mødet. Rusland repræsenteres i stedet af udenrigsminister Sergej Lavrov.