Kunne du godt tænke dig en klon af din elskede afdøde kat? Eller en klon af en dygtig springhest? Eller hvad med en klonet bøf? En kontroversiel asiatisk forsker er nu klar til at imødekomme efterspørgslen.

I Kina mener man, at der er så stor efterspørgsel efter kæledyr og kød, at man har besluttet at bygge verdens største dyrekloningsfabrik.

Det skriver flere internationale medier.

Virksomhederne bag fabrikken har allerede erfaring med at klone hvalpe af racen Tibetansk Mastiff. Og nu vil man altså gå skridtet videre og tilbyde kloning af andre hunde, heste og op til en million kødkvæg om året.

Bag fabrikken står det kinesiske biotechfirma Boyalife samt den noget kontroversielle sydkoreanske virksomhed, Sooam Biotech. Stifteren af Sooam Biotech, Hwang Woo-suk, kom i søgelyset for ti år siden, da han og to kinesiske forskningsinstitutioner påstod, at de havde klonet menneskefostre. Hwang Woo-suk blev dengang angiveligt smidt ud af den forskningsinstitution, han var på, da det blev opdaget.

Men siden har han tilsyneladende fundet sig en ny interesse - nemlig at klone dyr. Siden 2006 har det sydkoreanske firma klonet dyr.

For den 'nette' sum af omkring en halv million kroner kan man få klonet sit yndlingskæledyr hos den sydkoreanske forsker. Det eneste, han angiveligt skal bruge, er en lille smule væv fra dyret, som er taget mens det er i live, eller maksimalt fem dage efter dets død, beskriver The Guardian i denne artikel.

Her ses klonede sydkoreanske narkohunde.
Her ses klonede sydkoreanske narkohunde. Foto: LEE HOON-KOO
Vis mere

Med dyrekloningsfabrikken tager Hwang Woo-suk altså skridtet videre. Fabrikken vil være beliggende i det nordlige Tianjiin - en by omkring 160 km fra Bejiing , og vil blandt andet fokusere på at klone almindelige hunde og politihunde, væddeløbsheste og køer, som vil blive udbudt til salg.

Fabrikken skal eftersigende allerede gå i gang med kloningerne næste år.

»Kinesiske landmænd har svært ved at producere nok kødkvæg til at mætte efterspørgslen,« siger bestyrelsesformanden for Boyalife, Xu Xiaochun ifølge Sky News.

Den administrerende direktør i det kinesiske selskab Boyalife, Xu Xiaochun, er også begejstret:

»Vi går en vej, som ingen tidligere har prøvet. Vi bygger noget, som aldrig har eksisteret før,« fortæller han til The Guardian.

På de sociale medier er stemningen dog knap så positiv som hos det kinesiske firma. Flere brugere udtaler ifølge Sky News, at de er bekymrede for at spise klonet kød, mens andre ikke bryder sig om etikken.

'Er kloning overhovedet lovligt', spørger en bruger ifølge Sky News.

En dyreven påpeger, at der i forvejen er nok herreløse hunde.

Det er i år 18 år siden, at skotske forskere lavede et kæmpe genetisk gennembrud, da det lykkedes at klone fåret Dolly. Siden har der været en hed debat om kloning. Mens Europa er mere konservativ omkring emnet og helst ikke tillader kloning, så har Asien ikke de store skrupler med at klone.

I Danmark er det forbudt at klone mennesker, men siden 2006 har det været lovligt at klone dyr, hvis det tjener væsentlige medicinske formål. Det er dog ikke lovligt at klone sin hund, hest, ko eller andre husdyr i Danmark.

Debatten har da også med jævne mellemrum raset i Danmark, blandt andet da rigmanden Flemming Velin i 2005 fik klonet sin søns kostbare konkurrencehest.

Kloningen kom i stand ved  et 'diskret samarbejde med et fransk og et amerikansk laboratorium', skrev Politiken dengang.